Šípky a recepty z nich

Je to odolný keř, který dorůstá do výšky až 3 metry, pokud roste ve stínu, stává se z něj popínavka, jinak vytváří dlouhé převislé větve s velkými, širokými trny. Plody růže šípkové jsou šípky, které mají léčivé účinky. Obsahují velké množství vitaminů, proto se užívají při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Šípky se nejčastěji sbírají na čaj, ten se připravuje buď z čerstvých šípků nebo ze sušených. Dá se z nich však připravovat také víno, likéry, sirupy, omáčky, marmelády a džemy.

ŠÍPKY – RECEPTY

 

Šípkový čaj – recept

Suroviny: 2-3 lžičky šípků, 0,5 l vody, cukru nebo med na doslazení

Příprava: Šípky rozdrtíme, přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut přikryté louhovat. Přecedíme a pijeme. Po dobu přípravy se vyhneme kontaktu šípkového čaje s kovem, aby nedošlo ke ztrátě vitaminů.

Šípkové víno I.

Suroviny: 3 půllitry šípků, 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru

Příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme je a na obou stranách nařízneme. Vložíme je do 5ti litrové lahve. Svaříme cukr s vodou (asi 5 minut), necháme vychladnout a nalijeme přes plátýnko na šípky. Lahev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát na teplém místě asi 8 týdnů. Lahev neotvíráme ani s ním nepohybujeme. Počkáme, až poslední šípek klesne ke dnu a poté nápoj slijeme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu. Víno je tím lepší, čím déle leží. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.

Šípkové víno II.

Suroviny: 400 g sušených šípků, 3 l vroucí vody, 200 g cukru, ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky Malaga, cukerný roztok z 1,5 kg cukru a 1 l vody

Příprava: Na šípky nasypeme cukr, zalijeme vařící vodou a přidáme živnou sůl. Necháme vychladnout a přidáme kvasinky a 1/3 cukerného roztoku. Necháme kvasit a vždy po 5ti dnech přidáme další 1/3 cukerného roztoku. Vždy promícháme. Po skončení kvašení víno 2x přetočíme, necháme ustát a stáčíme do lahví.

Šípkový sirup

Suroviny: Čerstvé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr

Příprava: Čerstvě natrhané šípky zbavíme jadérek, rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát půl hodiny, pak přivedeme k varu. Povaříme, necháme vychladnout, přecedíme a do 1 litru čisté šťávy přidáme ½ kg cukru. Cukr necháme rozpustit a můžeme užívat.

Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.

Šípkový sirup s mátou

Suroviny: 150 g šípků, 50 g máty peprné, 50 g rakytníku, 1 l vody, 50 g kyseliny citronové

Příprava: Rozmačkané šípky s rakytníkem a mátou vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Odstavíme, necháme vychladnout, pak přecedíme přes plátýnko. Přidáme cukr a kyselinu citronovou a zahříváme do doby, než se cukr rozpustí. Slijeme do lahví a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

Šípková omáčka

Suroviny: Šípková zavařenina – 2 lžíce, 2 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru, 4 lžíce rozinek, 4 hřebíčky, ocet, sůl

Příprava: Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vínem. Přidíme šípky a důkladně povaříme. Rozinky  a hřebíčky povaříme zvlášť a přecezené nalijeme do omáčky. Promícháme, ochutíme solí a octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.

Šípkový likér

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ pomeranče, 1,5 l vodky, kousek skořice, cukrový sirup (250 g cukru + 1 hrnek vody)

Příprava: Šípky očistíme od stopek a okvětí, vložíme do alkoholu a necháme louhovat 10 dní. Potom scedíme, přidáme cukrový sirup, promícháme a scedíme do lahví.

Šípkový likér s kořením

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ citronu a z ½ pomeranče, 1,5 l vodky nebo třešňové pálenky, 1 lžička spařených rozinek, kousek skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody)

Příprava: Očištěné šípky smícháme s kořením a kůrou z citronu a pomeranče, zalijeme alkoholem a necháme 14 odstát na teplém místě, nejlépe na okně na slunci. Pak uvaříme cukerný roztok a smícháme ho se scezeným šípkovým nálevem. Slijeme do lahví a necháme ještě několik dní odležet v chladnu.

Šípkový kompot

Suroviny: 500 g šípků, ½ l vody, 300 g cukru

Příprava: Zralé šípky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme cukr s vodou, přidáme šípky a vaříme 4 minuty. Necháme odstát do druhého dne, pak přecedíme a šípky naskládáme do skleniček. Scezený cukerný roztok převaříme, nalijeme na šípky do sklenic a sterilujeme 15 minut při 75 st.C.

Šípkový džem

Suroviny: Zralé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr

Příprava: Čerstvé šípky zbavíme jadérek a rozmixujeme. Propasírujeme je přes síto, zvážíme a přidáme stejné množství cukru. Dle potřeby přidáme trochu vody a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Horkou směs plníme do skleniček. Tento džem přispívá ke zvýšení imunity.

Šípková marmeláda

Suroviny: Čerstvé šípky, cukr

Příprava: Čerstvě očištěné šípky rozkrájíme a vaříme doměkka. Rozvařené šípky propasírujeme přes síto z umělé hmoty. Protlak zvážíme a dáme vařit. Za stálého míchání přidáváme stejné množství cukru a  mícháme do zhoustnutí. Marmeládou poté naplníme malé skleničky a sterilujeme při 80 st.C 10 minut.

Šípkovo-jablečná marmeláda

Suroviny: 1 kg šípků, 1 l vody, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 250 g jablečného pyré, 5 g kyseliny citronové, 1 lžička mleté skořice

Příprava: Šípky očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15 minut, poté propasírujeme přes plátno, přidáme jablečné pyré, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a kyselinu citronovou. Vše povaříme 10 minut. Přisypeme cukr do zhoustnutí. Plníme do skleniček, které sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

Zdraví prospěšné ingredience do receptu

Součástí receptů z šípků je také cukr. Zdravou, chutnější, 100% čistou a přírodní nízkokalorickou variantou je palomový cukr, který si objednáte ZDE.

Dále vám doporučujeme do receptů z šípků naši  skořici mletou a také skořici celou, obě v BIO kvalitě! Tato naše skořice je mnohem aromatičtější, než jak ji znáte z běžných obchodů a také je jí v sáčku velké množství – 100 g.  Cenově vás tedy vyjde podstatně levněji a vaše domácí ingredience budou zase o něco zdravější a chutnější. Skořice objednáte pohodlně ZDE (mletá)ZDE (celá)

Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz

Fotky: Shutterstock

Růži šípkovou určitě není třeba popisovat, každý ji zná. Roste kolem cest, polí, na okrajích luk a na různých opuštěných plochách.

Sdílet tuto pravdu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on skype
Share on whatsapp
Share on print

Reklama

Sledujte na Facebooku

Vaše komentáře

Reklama