Rady na měsíc duben

Měsíc duben je snad nejdůležitějším měsícem, nejslabším orgánem jsou totiž naše játra – největší chemická továrna v těle, která umí přeměnit prakticky cokoliv na cokoliv 🙂

Taky z těchto důvodů jsou naše játra trvale přetížená, mimo jiné se podílí s ostatními orgány na metabolismu.

Výstupním orgánem jater jsou oči

– důkazem je i to, že když to přeženeme s alkoholem, je to vidět na očích a to proto, že jsou játra v plné pohotovosti a oči o nich vypovídají..

Játra úzce komunikují

se žlučníkem a pod jejich nadvládu spadají oči, langerhansovy ostrůvky, nadledvinky, mazové žlázy, nehtová lůžka, penis, pochva, varlata a periferní nervový systém. Problémy s těmito orgány tedy vždy signalizují oslabení jater.

Játrům velmi prospěje

omezení tuků, alkoholu, mléčných výrobků i všech mléčných výrobků. Nejhorší kombinací je pak káva s mlékem.

Pokud nejsou játra v pohodě, může se slabost projevovat i agresivnímí reakcemi a chytání tzv. „na drc“ 🙂

Projevy slabosti jater může být i slzení očí, oslabování zraku,šeroslepost, svědění pohlavních orgánů,zarudnutí očí, záněty spojivky, samomluva, výbuchy hněvu, křeče v oblasti hlavy a další..

Játrům prospívají

všeobecně hořčiny, vynikající všelék je tinktura z vlaštovičníku, ostropestřec mariánský, pampeliška, řepík lékařský, pelyněk, zeměžluč, obklady na játra z cibule, nebo směs cibule, tvarohu a křenu ( poměr 20 dkg cibule i tvarohu, 2.3 lžíce křenu), pití mrkvové nebo ředkvové šťávy, pivní kvasnice…

Pokud játra nemáme ve formě, vězte, že se projeví i únavou.

Přeji krásné jarní dny s očistou jater 🙂

S láskou Grev

 

Rady a poznatky na měsíc duben od Petra Nečase

Duben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách rozkvétají jabloně a meruňky. V dubnu však přilétají i první ptáci, probouzejí se ježci, vylézají ještěrky a hadi. Energie jara se probouzí ve své maximální síle.

Stejně jak v březnu je toto období, co se týče růstu a síly energie,nejdynamičtějším obdobím roku. Stačí je pozorovat přírodu, jak rychle (často i během jednoho dne) se na stromech objevují pupence a najednou tam jsou už i lístečky. Inspirujme se přírodou a najdeme tam veškeré návody a moudrosti.

Nejvíce jsou nyní ohrožena játra, která jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu a tudíž nejvíce ovlivňují všechny orgány v těle. Játra jsou detoxikačním orgánem těla. Skladují krev a jsou tzv. chemickou továrnou našich těl. Mimo jiné ukládají vitamíny rozpustné v tucích, zásobují cukr, který postupně uvolňují do krevního řečiště a samozřejmě pomáhají k účinnému trávení tuků. Téměř všechny procesy v našich tělech jsou řízeny játry nebo jsou alespoň pod jejich vlivem.

Jak se oslabení jater projevuje?

Játra sama o sobě nebolí, jejich oslabení se projevuje jiným způsobem. Podle čínské medicíny ovlivňují játra svaly a šlachy a také oči nebo nehty. Mezi typické fyzické projevy patří velká svalová únava, někdy i zvýšená teplota, bledá pleť, zhoršující se vidění nebo citlivost na světlo, různé rýhování na nehtech, tlak v pravém podžebří, který stoupá nahoru. Pálení žáhy a problémy se zažíváním.

Kolem břicha se nám ve větší míře začíná ukládat tuk. (Víte, že tuk nám vlastně pomáhá ochraňovat naše důležité orgány?). V tomto období mají lidé horší schopnost odolávat všem vnějším vlivům – propukají alergie jak ta té fyzické úrovni, tak i na té duševní.

Oslabení jater z pohledu našich duševních „pochodů“ také poznáte zaručeně z emocí jako je agrese, hněv, vznětlivost a výbušnost. Ale také zlost, zuřivost nebo i žárlivost.

Jak se dostat do rovnováhy?

Naprosto zásadní je nepřetěžovat játra (jak stravou, tak i duševní nepohodou) a pozvolna začleňovat i pohybové aktivity, které nás nebudou vyčerpávat. Je potřeba probudit klidnou energii zimy. Vhodné jsou rychlejší procházky, jízda na kole nebo běh. Výborně poslouží i různé masáže, které uklidní naše emoce a stres, který výrazně oslabuje funkci jater.

Játra mají vysokou regenerační schopnost – podle orgánových hodin jim od 23:00 prospěje klid a teplo. V době od 23:00 – 3:00 nepijte žádný alkohol, velmi si tím játra poškozujete!

Je nutné vyloučit (alespoň na období dubna) všechny potraviny, které játra oslabují, jako mléko, mléčné výrobky, nekombinovat kávu s mlékem, všechna smažená a tučná jídla, sladkosti a v neposlední řadě také alkohol. Žádný fast food! Pokud je to možné, dávejme pozor na nadměrné užívání léků.

Jaké potraviny nám pomohou posílit játra?

Obecně lze říct, že k posílení jater výrazně přispívají potraviny přirozeně kyselé chuti a doplňují je potraviny hořké chuti – tzv. hořčiny. Mezi nejlepší patří ostropestřec mariánský (1 lžičku několik minut povaříme, nebo žvýkáme zrníčka), dále listy pampelišky nebo extrakt z kořene pampelišky. Pampeliška je obecně základní bylinkou při léčení jater. Vhodné je také pít jaterní čaje např. z řepíku, pelyňku, zeměžluče. Na regeneraci jaterních buněk působí dobře jeřabina či Pupava bezlodyžná, při poměrně těžkých jaterních chorobách můžeme použít artyčok a to jak čaje z listů, tak i tinktury.

Co se týče přípravy pokrmů, je vhodné vaření v páře a zařazení přirozených syrových potravin. Z luštěnin jsou vhodné naklíčené mungo fazole a obecně výhonky luštěnin. Mezi pro játra prospěšné obiloviny patří – bulgur, kuskus, pšenice, špalda nebo rýže. Ze zeleniny zařaďme zelený hráček, zelí kyselé, saláty, ředkvičky, ředkve, kedlubnu, pampelišku, čekanku, kopřivu, polníček, bílou řepu a postupně všechnu, co začíná růst.

Z ovoce citróny, jablka, hrušky nebo jahody. Pokud konzumujete maso, tak se nyní soustřeďte na játra a pokud možno z ekologického chovu zvířat, dále pak na maso ze slepice, kachny a kuřete.

Vhodné jsou zdravé tuky jako olivový (v kombinaci s mrkvovou šťávou), bodlákový, rýžový olej nebo kokosový. Dále ořechy, semínka a avokádo.

Přijímejme druhé jako čisté a jedinečné bytosti. Přijímejme životní výzvy a ozdravme své vztahy ke světu.

Jaterní nedostatečnost – Insufficientia hepatis

Léčba se zaměřuje na původce onemocnění: játra a žlučník, ledviny, trávící trakt, krev, endokrinní žlázy.

Vypomoci mohou bylinky:

50g kokoška

50g řepík

25g řebříček

25g benedikt

25g mochna husí

25g heřmánek

25g list ořešáku

2 lžičky na 2 šálky, macerovat 15-20 minut a pít 2-3x po 2/3 šálku hodinu před jídlem.

Bylinky podporující činnost jater (cholagola):

15g smil písečný

35g kořen pampelišky

15g máta peprná

15g řebříček

15g kůra krušiny

15g ovoce borůvky

10g třezalka

50g truskavec

25g mochna husí

15g květ měsíčku

25g řepík

15g list boldo

15g kořen čekanky

1 lžička na šálek, macerovat 20 minut a pít denně:  1x při světlé a měkké stolici,

2x při normální stolici,

3x denně při zácpě.

 

Tuková degenerace jater – Degeneratio adiposa hepatis

V léčbě jen okrajově mohou pomoci bylinky:

50g mochna husí

50g jablečník

25g řepík

25g řebříček

25g lékořice

25g heřmánek

25g kořen čekanky

2 lžíce na 2 šálky, vařit 3 minuty a pít po půl šálku vždy 30 minut před jídlem.

Nebo:

50g ovoce černého bezu

50g list ořešáku

30g šalvěj

50g kopřiva

25g komonice

50g řebříček

50g kořen pampelišky

25g meduňka

25g květ malvy

1 lžička na šálek, vařit 3 minuty a pít po 2/3 šálku 3x denně 30 minut před jídlem.

Virový zánět jater – Hepatitis virusalis

25g heřmánek

25g kůra krušiny

25g máta peprná

25g třezalka

25g maceška polní

25g benedikt

25g řebříček

2 lžičky na 2 šálky horké vody, zapařit, pít půl šálku ráno na lačno a večer před spánkem.

Jako žlučopudné, proti zánětům a křečím, močopudné a povzbuzující chuť k jídlu:

50g řebříček

50g květ měsíčku

25g list senny

25g květ černého bezu

25g zeměžluč

25g mochna husí

2 lžičky na 2 šálky zapařit a pít po půl šálku ráno na lačno a večer před spánkem.

Po návratu z nemocnice k rychlejší rekonvalescenci:

50g kořen pampelišky

50g smil písečný

25g přeslička

25g jablečník

25g kopřiva

1 lžička na 1 šálek, vařit 3 minuty a pít po půl šálku 3x denně před jídlem.

Nebo jako ochrana proti ciróze jater:

100g mochna husí

100g kopřiva

50g kořen čekanky

50g benedikt

50g jablečník

50g zeměžluč

50g třezalka

1 lžička na šálek, macerovat 20-30 minut, pít 3x denně šálek mezi jídlem.

Praktické rady:

Řídit se pokyny lékaře

Sterilizovat věci používané nemocnou osobou

Varovat se živočišných tuků, alkoholu, kávy, čokolády, kakaa, uzenin, konzerv a hub

Jíst hodně ovoce

Jaterní ciróza

Bylinky zbavující tělo toxinů:

50g kořen pampelišky

25g semeno petržele

25g ovoce černého bezu

25g list boldo Fol.Boldo

50g popenec Hb Glechomae

l lžička na šálek, vařit 3 minuty a pít 2x denně šálek.

Proti únavě:

50g řepík

100g truskavec

100g heřmánek

100g třezalka

50g řebříček

30g smil písečný

50g jablečník

50g kopřiva

50g kořen pampelišky

50g kořen pýru

1 lžičku zalít šálkem horké vody a macerovat 30 minut. Pít 2-3x denně šálek před jídlem.

Praktické rady:

Omezit tuky a bílkoviny

Hodně zeleniny

Nejíst nic pečeného ani smaženého, obzvláště na sádle

Používat jenom rostlinné oleje

Chránit se před otravou pokrmy špatně uloženými a znovu ohřívanými

Bojovat proti zácpě – jíst sušené švestky, pomeranč před spaním

Vyvarovat se alkoholu, studeného piva, studených jídel, kakaa, kávy, uzenin, čokolády, octa

Hodně používat kmín, majorán, vitamíny

Při velkých bolestech přináší úlevu ohřívání jater elektrickým polštářem.

Autor: PhDr., PaedDr. Petr Nečas, CSc., Ph.D.

 

Vaše komentáře

Reklama