NĚCO MÁLO O MEDU

 

 Pampeliškový med 

náhled obrázku

 

400  velkých rozvinutých květů pampelišky,

2 celé omyté citrony bez jadérek,

2 kg krystalového cukru

 

Příprava:

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut.

Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr.

Vaříme 60 – 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.

 

 

Med z černého bezu.

náhled obrázku

 

45   kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů,přelijeme dvěma litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu – za občasného míchání.Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky,převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.

 

 

Sedmikráskový med

masaze-dana.cz

 

Je vhodný při astmatu, kašli a chronickém zánětu průdušek.

Potřeby: 500 květů sedmikrásek

3/4 l vody

2 citróny

75 dkg krystalového cukru

Příprava: viz. pampeliškový med

 

 MEDOVÁ LÉČBA

 

· Medové mléko

Medové mléko je v mnoha rodinách oblíbeným domácím prostředkem pro léčení zaníceného krku,ale často se nesprávně připravuje.

Baktericidní účinek má totiž med pouze tehdy,není-li zahřátý nad 40°C.Teplota vyšší než 40°C totiž ničí všechny inhibiny – účinné látky potlačující bakterie.

Med lze také použít jako „mazání “ v zaníceném krku.

 

 

 

· Čaj s medem

Také při přípravě čaje s medem musíme respektovat  předchozí radu a nesladit medem čaj teplejší než 40°C.Uvádíme recept na čaj podávaný při nachlazení,jehož účinek zvýšíme přidáním medu:

40g celých šípků(se zrníčky)

20g listů meduňky

20g květu heřmánku

20g lípového květu

Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme  15 – 20 min pod pokličkou ustát.Teprve potom přidáme podle chuti 1 – 2 lžičky medu na šálek.Čaj pijeme vlažný.

 

· Vitamínová bomba

Následující  míchaný nápoj z heřmánku,čerstvé šťávy z jižního ovoce a medu posílí obranné schopnosti našeho těla při nemocech z nachlazení.Měli bychom jej pít nejen jako lék,ale i kvůli prevenci.

100 -150 g medu

2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku

1 citrón

1 grapefruit nebo pomeranč

Do litru horké ,nikoli však vařící vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a necháme 10 minut ustát.Potom scedíme,přidáme šťávu s citrónu,grapefruitu a osladíme medem. Komu se zdá grapefruit příliš kyselý,může jej nahradit pomerančem,který navíc obsahuje i více vitamínu C.

 

 

· Citronová šťáva s medem

Následující recept je jednoduchý -potřebujeme k němu jen citrón a med.

Do 1/4 l teplé vody  zamícháme šťávu z jednoho citrónu.Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu.Směs pomalu pijeme po doušcích.

 

· Proti kašli a chrapotu

Šalvějový čaj oslazený medem se hodí nejen k pití,ale i ke kloktání.

 

· Medová ředkev

Recept vypadá sice  exoticky,ale v lidovém léčitelství se v některých zemích stále používá.

Vydlabeme jednu ředkev a otvor naplníme medem.Na teplém místě nechte med v ředkvi několik hodin působit a potom vše snězte.

 

· Denní dávka medu

Podle starých domácích receptů je vhodnou  prevencí proti nachlazení užívat 5 lžiček medu denně.Med totiž vynikajícím způsobem posiluje obranyschopnost našeho organismu a krevní oběh.

 

· Doporučení

Med zvyšuje účinek všech přírodních léčivých prostředků,které se užívají při nachlazení.Když si léčite rýmu nebo bolení v krku,nezapomeňte přidat do svého repertoáru také med jako dodatečný lék.

 

· V čaji i  v mléce

Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40 – 50 ° C je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce. Med je možné využít i při pečení, kdy jím lze nahradit cukr. Pokud se rozhodnete dát přednost včelímu produktu, dejte ho asi o polovinu více než cukru. Med učiní pečivo nejen chutnější, vláčnější, ale vydrží i déle čerstvé.

 

Víte že…
  • Med je pro svou biologickou hodnotu důležitou složkou potravy nejen dětí, ale i dospělých.
  • Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!
  • Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy.
  • Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice.
  • Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně, med opět získá svou původní konzistenci.
  • Recept na dlouhověkost:

    Nerozčiluj se, pij mléko s medem, pěstuj divadlo, gymnastiku a dožiješ se klidného vysokého věku – recept na dlouhověkost známý 2.400 let

 

 

 Určení pravosti včelího medu. Spolehlivý a jednoduchý způsob, jak určit pravost včelího medu.Na lžíci nabereme med a pokapeme jej lihem. Když se rozpustí, je pravý. Na dně lžíce zůstane jen hustá přimíšenina, jinak je med falšovaný.

Sdílet tuto pravdu

Reklama

Sledujte na Facebooku

Vaše komentáře

Reklama