NĚCO MÁLO O MEDU

 

 Pampeliškový med 

náhled obrázku

 

400  velkých rozvinutých květů pampelišky,

2 celé omyté citrony bez jadérek,

2 kg krystalového cukru

 

Příprava:

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut.

Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr.

Vaříme 60 – 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.

 

 

Med z černého bezu.

náhled obrázku

 

45   kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů,přelijeme dvěma litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu – za občasného míchání.Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky,převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.

 

 

Sedmikráskový med

masaze-dana.cz

 

Je vhodný při astmatu, kašli a chronickém zánětu průdušek.

Potřeby: 500 květů sedmikrásek

3/4 l vody

2 citróny

75 dkg krystalového cukru

Příprava: viz. pampeliškový med

 

 MEDOVÁ LÉČBA

 

· Medové mléko

Medové mléko je v mnoha rodinách oblíbeným domácím prostředkem pro léčení zaníceného krku,ale často se nesprávně připravuje.

Baktericidní účinek má totiž med pouze tehdy,není-li zahřátý nad 40°C.Teplota vyšší než 40°C totiž ničí všechny inhibiny – účinné látky potlačující bakterie.

Med lze také použít jako „mazání “ v zaníceném krku.

 

 

 

· Čaj s medem

Také při přípravě čaje s medem musíme respektovat  předchozí radu a nesladit medem čaj teplejší než 40°C.Uvádíme recept na čaj podávaný při nachlazení,jehož účinek zvýšíme přidáním medu:

40g celých šípků(se zrníčky)

20g listů meduňky

20g květu heřmánku

20g lípového květu

Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme  15 – 20 min pod pokličkou ustát.Teprve potom přidáme podle chuti 1 – 2 lžičky medu na šálek.Čaj pijeme vlažný.

 

· Vitamínová bomba

Následující  míchaný nápoj z heřmánku,čerstvé šťávy z jižního ovoce a medu posílí obranné schopnosti našeho těla při nemocech z nachlazení.Měli bychom jej pít nejen jako lék,ale i kvůli prevenci.

100 -150 g medu

2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku

1 citrón

1 grapefruit nebo pomeranč

Do litru horké ,nikoli však vařící vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a necháme 10 minut ustát.Potom scedíme,přidáme šťávu s citrónu,grapefruitu a osladíme medem. Komu se zdá grapefruit příliš kyselý,může jej nahradit pomerančem,který navíc obsahuje i více vitamínu C.

 

 

· Citronová šťáva s medem

Následující recept je jednoduchý -potřebujeme k němu jen citrón a med.

Do 1/4 l teplé vody  zamícháme šťávu z jednoho citrónu.Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu.Směs pomalu pijeme po doušcích.

 

· Proti kašli a chrapotu

Šalvějový čaj oslazený medem se hodí nejen k pití,ale i ke kloktání.

 

· Medová ředkev

Recept vypadá sice  exoticky,ale v lidovém léčitelství se v některých zemích stále používá.

Vydlabeme jednu ředkev a otvor naplníme medem.Na teplém místě nechte med v ředkvi několik hodin působit a potom vše snězte.

 

· Denní dávka medu

Podle starých domácích receptů je vhodnou  prevencí proti nachlazení užívat 5 lžiček medu denně.Med totiž vynikajícím způsobem posiluje obranyschopnost našeho organismu a krevní oběh.

 

· Doporučení

Med zvyšuje účinek všech přírodních léčivých prostředků,které se užívají při nachlazení.Když si léčite rýmu nebo bolení v krku,nezapomeňte přidat do svého repertoáru také med jako dodatečný lék.

 

· V čaji i  v mléce

Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40 – 50 ° C je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce. Med je možné využít i při pečení, kdy jím lze nahradit cukr. Pokud se rozhodnete dát přednost včelímu produktu, dejte ho asi o polovinu více než cukru. Med učiní pečivo nejen chutnější, vláčnější, ale vydrží i déle čerstvé.

 

Víte že…
  • Med je pro svou biologickou hodnotu důležitou složkou potravy nejen dětí, ale i dospělých.
  • Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!
  • Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy.
  • Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice.
  • Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně, med opět získá svou původní konzistenci.
  • Recept na dlouhověkost:

    Nerozčiluj se, pij mléko s medem, pěstuj divadlo, gymnastiku a dožiješ se klidného vysokého věku – recept na dlouhověkost známý 2.400 let

 

 

 Určení pravosti včelího medu. Spolehlivý a jednoduchý způsob, jak určit pravost včelího medu.Na lžíci nabereme med a pokapeme jej lihem. Když se rozpustí, je pravý. Na dně lžíce zůstane jen hustá přimíšenina, jinak je med falšovaný.

Sdílet tuto pravdu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on skype
Share on whatsapp
Share on print

Reklama

Sledujte na Facebooku

Vaše komentáře

Reklama