JITROCEL – RANHOJIČ A PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKUM

Právě nyní je nejvyšší čas nasbírat si v přírodě výborný ranhojič, přírodní tišící a protizánětlivý prostředek, jímž jest jitrocel. Trpíváte vy nebo vaše děti v zimě kašlem? Kupujete v lékárně drahé preparáty a sirupy proti kašli a zahlenění průdušek? Udělejte si raději svůj vlastní domácí jitrocelový sirup. Čím vším nám jitrocel prospívá a jaké je jeho využití?

 

Jitrocel si vysloužil i název ranocel, neboť jej bylo používáno k hojení a zacelování ran. Vzhledem k tomu, že se ho využívalo i k léčení jater, byl nazýván jatrocel. Plantago je utvořen ze slova Planta – podrážka, možná proto, že se listy jitrocele většího používaly proti bolestem nohou – vkládaly se do obuvi, aby chladily odřené nohy. Indiáni nazývali jitrocel „stopou muže“.

Oba druhy jitrocele patří mezi hojně rozšířené plevelné, ale často i pěstované byliny. Rostou hojně v zahradách i u cest, na loukách a na mezích. Jitrocel větší má listy kulatější. Malé žlutobílé květy nacházíme ve válcovitém klásku, který je u jitrocele většího statnější. Jitrocel je nedoceněný plevel, po kterém často šlapeme. Nevidíme ho, dokud si neodřeme na cestě při pádu koleno. Věrný jitrocel – hojílek nám nabídne svou chladivou náplast. Kromě hojení ran je jitrocel užitečný jako jedna z prvních jarních planě rostoucích rostlin, které nám po zimě dodají tolik potřebné minerály a vitamíny. V kuchyni se využívá do polévek, špenátů a mladé listy přidáváme do salátů s dalšími jarními planými rostlinami, neboť obsahuje mnoho užitečných látek: kromě jiného vitamíny C a A, enzymy, kyselinu křemičitou, draslík a vápník.

Sbíráme především list od května do srpna (později jsou listy příliš tuhé), nejlépe kolem čtrnácté hodiny. Stále častěji se ovšem sbírá i semeno.

Jitrocel má účinek tišící, hojivý a protizánětlivý, úspěšně tlumí kašel a působí jako přírodní antibiotikum. Čerstvě vylisovaná šťáva pomáhá při bolestech v krku, ale také při hojení ran. Z listů se připravuje sirup proti kašli nebo se sušené přidávají do směsi průduškových čajů. Podporuje trávení a pomáhá při vředových chorobách žaludku, tlustého střeva a dvanácterníku.

Psyllium – semena indického jitrocele obsahují rozpustnou vlákninu ve formě slizu, která napomáhá ke správnému trávení. Působí proti vzniku hemeroidů a rakoviny tlustého střeva.

Zevní použití jitrocele je známé. Podle moudrosti starých kořenářek je dobré používat ve správném pořadí oba druhy jitrocele s odlišným působením: jitrocel větší s okrouhlými listy ránu vyčistí a jitrocel kopinatý s listy úzkými ránu stáhne a zacelí.

Odvar lze použít na obklady očí při zánětu spojivek.

Semeno jitrocele snižuje hladinu krevního cukru, léčí žaludek a játra, mírně stimuluje krvetvorbu a účinně upravuje peristaltiku tlustého střeva při zácpě.

 

Pro zdraví duše

Útlý či široký, všichni dobří jsou. Nacházej pozitivní rysy v lidech a podporuj je, povznes se nad jejich nedostatky, dej jim vydechnout. Pamatuj na pravdivé přísloví o třísce v oku bratra svého. Bývá pravidlem, že to, co nás na druhém nejvíce pálí, je právě břevnem v našem oku, tedy naší chybou, kterou sami nevidíme. Druzí lidé nám tak nastavují dokonalé zrcadlo. Tedy odpouštěj a když se jedná o chyby, hleď nejprve na sebe.

 

Způsob použití:

 

Čaj

1 vrchovatou čajovou lžičku listů (můžeme přidat i celé květní klásky se semeny) na ¼ litru vody, jen spaříme a necháme krátce vyluhovat.

Tento čaj pomáhá při nemocech dýchacích cest, nemocech žaludku a při průjmu, při zánětu ledvin a močového měchýře a na kloktání při bolení v krku.

Při nemocech z nachlazení můžeme jitrocel kombinovat s diviznou, květem černého bezu, s mateřídouškou, tymiánem, slézem a lípou.

 

Obklad z čerstvých listů jitrocele

Při drobných nehodách dětí i dospělých v přírodě bývá jitrocel vždy po ruce. Čisté listy jitrocele pomačkáme, aby z nich vytékala šťáva, a přiložíme na ránu, dokud nepřestane krvácet. Jitrocel sice trochu zbarví kůži, ale vždy pomůže. Osvědčil se i při bodnutí hmyzem, kdy zklidní bolest a zmírňuje svědění.

 

Jitrocelový sirup

proti kašli, na čištění krve a slabý žaludek

4 hrsti čistých čerstvých listů jitrocele rozmixujeme s trochou vody nebo umeleme na masovém mlýnku na kaši a svaříme spolu s 300 ml vody. Přidáme 300 g cukru a 150 g medu. Sirup se vaří na mírném ohni 10 minut, až zhoustne. Potom jej plníme do malých skleněných lahviček a skladujeme na chladném místě. Užíváme po lžících několikrát denně.

 

Jitrocelový sirup bez vaření proti kašli

Do velké sklenice pokládáme vrstvy jitrocele a každou vrstvu zasypeme cukrem, vše dobře stlačujeme. Když je sklenice plná, dobře ji uzavřeme a uschováme na 6-8 týdnů na tmavé chladné místo, aby obsah zkvasil. Potom směs zahřejeme, scedíme a přelijeme do lahviček.

 

Jitrocel v medu

Čerstvý, omytý a vody zbavený, na kousky natrhaný jitrocel se zalije medem, který bylinku konzervuje, přebírá její léčivé účinky a v zimě se používá při bolestech v krku.

 

Odvar

Odvar z listů jitrocele použijeme jako obklad na zanícené oči při zánětu spojivek.

Několik čistých čerstvých listů dáme do ½ litru studené vody, krátce povaříme a necháme ještě 10 minut luhovat. Scedíme a ve vychlazeném odvaru máčíme obklady, které přikládáme na oči.

 

Použití v kuchyni

Mladé jitrocelové lístky jsou pro nás zvláště po dlouhé zimě zdrojem přirozených vitamínů a minerálů. Používejme je do polévek, špenátů a jiných zeleninových jídel. Chceme-li použít syrové listy jitrocele, sbíráme jen ty nejmladší, ostatní musíme zbavit tuhých vláken na spodní straně.

 

 

Použitá literatura: Magdaléna Dobromila Staňková – Bylinky pro děti a maminky

 

Zdroj: http://www.cesta-zeny.sk/news/jitrocel-ranhojic-a-prirodni-antibiotikum/

 Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) a jitrocel větší (Plantago major)

Sdílet tuto pravdu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on skype
Share on whatsapp
Share on print

Reklama

Sledujte na Facebooku

Vaše komentáře

Reklama