HORKÉ A SILNÉ RECEPTY NA NÁPOJE, KTERÉ VÁS ZAHŘEJÍ

 

Pomerančový punč se zázvorem a citronovou trávou

Pomerančový punč se zázvorem a citronovou šťávou.Příprava:10 minut

Pro 4 osoby

* 2cm kousek čerstvého zázvoru
* 200 ml vody
* 1 sáček čaje
* 800 ml pomerančového džusu
* 4 lžíce medu
* 1 malý pomeranč
* citronová tráva

1.Zázvor oloupeme a nakrájíme škrabkou na brambory na tenké plátky. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na kolečka.
2.Vodu přivedeme k varu a necháme v ní vylouhovat sáček s čajem.
3.Čaj a pomerančový džus společně zahřejeme k bodu varu, osladíme medem a promícháme. Přidáme plátky zázvoru a necháme 2–3 minuty společně prohřát.
4.Do sklenic z varného skla rozdělíme nakrájený pomeranč, zalijeme punčem a do každé sklenice vložíme citronovou trávu.

Třešňový punč

Třešňový punč.Příprava:15 minut

Pro 4 osoby

* 1 pomeranč
* 1 l třešňového nektaru
* 2 lžíce hnědého cukru
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky zeleného pepře
* 1 svitek skořice
* sušené třešně

1.Pomeranč omyjeme, oloupeme z něj kůru a vymačkáme šťávu.
2.V hrnci zahřejeme k bodu varu třešňový nektar, cukr, šťávu z pomeranče, pokrájenou kůru, koření a pomalu prohříváme asi pět minut – nevaříme!
3.Punč přecedíme a podáváme v pohárcích z varného skla s míchátky ozdobenými napíchanými sušenými třešněmi.

Jablečný punč

Jablečný punč.Příprava:5 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 1 l džusu jablečného
* 5 svitků delších skořice
* 2 badyánu hvězdičky
* 5 cl calvadosu
* 5 cl rumu tmavého
* 1 jablko
* citronová šťáva
* cukr krystal

1.Do hrnce nalijeme jablečný džus, přidáme svitek skořice, badyán a pomalu přivedeme téměř k bodu varu.
2.Po několika minutách prohřívání vyjmeme koření a nápoj promícháme s calvadosem a rumem.
3.Z omytého jablka oloupeme škrabkou na brambory dlouhou spirálu, kterou rozdělíme do sklenic z varného skla a zalijeme jablečným punčem.
4.Do sklenic vložíme dlouhé svitky skořice jako míchátka a podáváme s citronovou šťávou a cukrem k dochucení.

Svařené víno

Svařené víno.Příprava:10 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 1 citron
* 1 pomeranč
* 400 ml vody
* 120 g hnědého třtinového cukru
* 6 hřebíčků
* špetka muškátového oříšku
* 1 svitek skořice
* 1 láhev červeného vína

1.Citron a pomeranč omyjeme, osušíme. Okrájíme kůru v jedné dlouhé spirále, dužinu pomeranče i citronu pokrájíme na plátky.
2.Do hrnce nalijeme vodu, přisypeme cukr, plátky citrusů, cukr, hřebíček, muškátový oříšek a svitek skořice. Pomalu vaříme asi 10 minut, případně podlejeme trochou vody.
3.Vyjmeme koření a plátky citrusů, přimícháme víno a zahřejeme téměř k varu.
4.Svařené víno přelijeme do sklenic a ozdobíme kousky oloupané kůry z pomeranče a citronu.

Horké mléko s rumem a skořicí

Horké mléko s rumem a skořicí.Příprava:10 minut

Pro 4 osoby

* 800 ml plnotučného mléka
* 4 lžíce hnědého cukru
* 1 vanilkový cukr
* 100 ml rumu
* 1 svitek skořice
* mletá skořice

1.Do hrnků nebo sklenic z varného skla nalijeme horkou vodu, aby se prohřály.
2.V hrnci přivedeme mléko téměř k varu, osladíme cukrem a vanilkovým cukrem.
3.Horké mléko vyšleháme do pěny, přimícháme rum.
4.Z hrnků slijeme horkou vodu, nalijeme teplé mléko s rumem a ozdobíme kousky skořicového svitku a mletou skořicí.

 

Punč, grog a svařák

* Punč pochází z Indie, kde se nazývá panča, což znamená pět a odkazuje k základním surovinám: čaj, lihovina, cukr, víno a voda. 
* Nešetřete kořením 
Do punče, ale i ostatních horkých alkoholických nápojů se hodí hřebíček, skořice, zázvor, vanilka, sušené ovoce, citronová či pomerančová kůra. 
* Rum na zimu 
Českou klasikou je grog, rum zalitý vařící vodou. Místo ní vyzkoušejte černý čaj. Jemnější a sladší variantou je grog z griotky. 
* Svařené víno 
Kromě červeného vína lze připravit i z bílého. 
* Bez alkoholu 
Horké nápoje lze přichystat i pro děti, a to z džusů a ovocných šťáv.

 

Vaječný krém s rumem a skořicí

PRO 1 OSOBU

Příprava:5 minut

* 4 cl tmavého rumu, nejlépe kubánského
* 2 cl cukrového sirupu
* 2 žloutky
* 15 cl plnotučného mléka
* špetka skořice
* ostružiny k podávání

1.Do sklenice nalijeme rum, cukrový sirup, žloutky a promícháme vidličkou. Přilijeme horké mléko a ještě krátce prošleháme, dokud se neutvoří na povrchu jemná pěna. Povrch poprášíme špetkou mleté skořice.

2.Nápoj můžeme také krátce prošlehat v mixéru a přelít do sklenice. Podáváme teplý s ostružinami.

TIP
Použijte pouzečerstvé nezávadné vejce. Cukrový sirup si můžete připravit svařením 100 g cukru krupice a 75 ml vody nebo zakoupit již hotový výrobek používaný při přípravě míchaných nápojů. Vaječný krém se připravuje i studený, všechny suroviny a celé vejce se krátce protřesou s ledem v šejkru a podávají ve vysoké sklenici, místo rumu můžete použít brandy a mléko nahradit smetanou a nakonec nastrouhat trochu muškátového oříšku.

 

Čaj (nejen) o páté…

* Ani v zimě to nepřehánějte s černým čajem, protože tělo odvodňuje. A dodržování pitného režimu je v zimě stejně důležité jako v létě, hodně času totiž trávíme v přetopených nebo klimatizovaných místnostech.

* Zelený čaj je podle čínské medicíny chladivý, tak i s ním šetřete.

* Naopak vhodný je červený čínský čaj puerh, který kromě toho, že dokáže krásně prohřát, ještě i snižuje v těle hladinu cholesterolu.

* Skvělé jsou i exotické čaje roibos, lapacho a maté, které v sobě nemají kofein ani tein. Jihoafrický roibos obsahuje celou řadu minerálů a vitamin C, jihoamerické lapacho výrazně povzbuzuje imunitu a rovněž jihoamerické maté zase silně tlumí chuť k jídlu.

* Ideálními bylinkami na „zimní čaje“ jsou šípek, měsíček, maliník, černý rybíz a černý bez.

* Většího prohřátí organismu dosáhnete, když do jakéhokoliv bylinkového čaje přidáte trochu skořice, lékořice, vanilky nebo kapku alkoholu.

 

 

Horké víno

Bohatší o vitmíny

PRO 4 OSOBY

Příprava:10-15 minut

* 800 ml až 1 l červeného suchého vína
* 1 citron, dobře omytý nebo chemicky neošetřený
* 20 hřebíčků
* 1 svitek skořice
* 1 hvězdičku badyánu
* 1 pomeranč, dobře omytý nebo chemicky neošetřený
* 4 malé mandarinky (klementinky)
* cukr na dochucení, dle chuti

1.V hrnci nebo varné skleněné konvici smícháme víno, kůru z půlky citronu, skořici, badyán a směs zahřejeme pod bod varu. Víno se nesmí vařit . Do nahřátých sklenic z varného skla rozdělíme oloupané a na dílky rozebrané mandarinky a po plátku pomeranče s kůrou, do které jsme napíchali hřebíček.

2.Víno nalijeme přes sítko do sklenic na ovoce, dochutíme pomerančovou a citronovou šťávou ze zbylého ovoce a podle chuti osladíme. Podáváme se lžičkou.

TIP
Horké víno je výborné i z bílého nebo růžového vína. Místo pomeranče a mandarinek můžeme přidat kousky jablek, křížaly nebo pouze jablečné slupky, víno krásně ovoní a skvěle chutnají. Za vyzkoušení stojí směs koření Kotányi Mix svařené víno – na 1 l vína 1balení a podle chuti dosladit. Aromatická směs je zcela rozpustná a můžeme jí ochucovat i jiné horké nápoje, např. čaj nebo grog

Kakao s pomerančovým likérem

Luxusní tekutý dezert

PRO 4 OSOBY

Příprava:10-15 minut

* 20 g kakaa, holandského typu
* 600 ml mléka
* 80 ml pomerančového likéru
* 80-100 ml smetany na šlehání
* 20 g hořké čokolády s chilli
* cukr dle chuti
* 1 lžíce nastrouhané nebo jemně nakrájené kůry z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče, na ozdobu

1.Kakaový prášek zalijeme lžící horkého mléka a rozmícháme. Vlijeme do kastrůlku s horkým mlékem, za stálého míchání necháme přejít varem. Podle chuti osladíme a přecedíme do šálků a ušleháme smetanu.

2.Do šálků s čerstvě připraveným kakaem rozdělíme většinu pomerančového likéru a ozdobíme šlehanou smetanou. Smetanu posypeme hoblinkami čokolády nebo hrubě strouhanou čokoládou, nastrouhanou pomerančovou kůrou a zakápneme zbylým likérem.

TIP
Čokoládové hobliny nejsnáze připravíme, když čokoládu necháme trochu změknout mezi dlaněmi a škrabkou na brambory nebo zeleninu pak seškrabujeme hoblinky.
Kakao můžeme připravit samozřejmě z rozpustného kakaa, příprava bude rychlejší a budeme potřebovat i méně cukru na doslazení.

Horká čokoláda se smetanou

Potěší i děti

PRO 4 OSOBY

Příprava:15 minut

* 100 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření
* 600 ml mléka
* 1 vanilkový cukr (z pravé vanilky např. Dr. Oetker)
* cukr na doslazení podle vlastní chuti
* 100 ml smetany 33%
* špetka kakaa a skořice na posypání, nemusí být

1.Mléko pomalu zahřejeme nejlépe v hrnci na mléko nebo na velmi mírném plameni, aby se nepřipalovalo. Do horkého mléka nalámeme čokoládu, přisypeme vanilkový cukr, mícháme a přivedeme k bodu varu, stáhneme z ohně.

2.Rozpuštěnou čokoládu našleháme metličkou do pěny a nalijeme do připravených šálků nebo sklenic. Podle chuti osladíme, ozdobíme ušlehanou smetanou a lehce poprášíme kakaem a skořicí.

TIP
Horkou čokoládu připravíme z části mléka a z části 12% smetany, bude ještě chutnější a jemnější. Nejvhodnější je hořká čokoláda s obsahem 55-70 % kakaové hmoty. Chuť horké čokolády také můžeme zvýraznit naším oblíbeným likérem nebo nealkoholickým sirupem, popřípadě posypat mandlovými lupínky či mletými oříšky.

Vánoční vinný punč

Stačí levnější víno

PRO 4 OSOBY

Příprava:10 minut

* 500 ml červeného vína
* 300 ml vody nebo ovocného čaje
* 8 lžiček přírodního cukru (dle chuti)
* 4 menší kousky skořice
* 1 vanilkový lusk
* 4 lžíce sušených brusinek
* kůra z 1/2 citronu (chemicky neošetřeného)
* kůra z 1/2 pomeranče (chemicky neošetřeného nebo dobře omytého)
* 80 ml griotky
* 4 lžičky amaretta
* 4 lžičky citronové šťávy na dochucení

1.V hrnci nebo skleněné varné konvici svaříme vodu nebo čaj s cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou a skořicí. Přilijeme víno, přidáme brusinky a vanilkový lusk, uvedeme k bodu varu, ale již nevaříme.

2.Vroucí nápoj rozlijeme do 4 nahřátých sklenic i s brusinkami, dolijeme griotkou a amarettem, dochutíme citronovou šťávou, případně podle chuti dosladíme a podáváme.

TIP
Použijeme-li místo vody třešňový čaj, bude nápoj voňavější a chuťově výraznější. Pozor na přeslazení, punč nesmí být příliš sladký. Punč můžeme připravit jak z bílého, tak červeného i růžového vína, případně z jejich kombinace, a griotku zaměnit za třešňovici. Lehce vanilkovou příchuť získáme také přidáním kapky vanilkové esence, doslazením vanilkovým cukrem nebo likérem. Domácí vanilkový cukr jednoduše připravíme, když vanilkový lusk vložíme do sklenice s cukrem, protřepeme, sklenici uzavřeme víčkem a necháme několik dní cukr navonět.

Old Wassail Cider

* 1 l cideru
* 0.5 l pomerančového džusu
* 0.5 l ananasového džusu
* 1 ks skořicové kůry
* 3 ks hřebíčku
* 1 lžíce medu (nebo 15 g cukru)
* půlka citronu nebo pomeranče na plátky

1.Ve větším hrnci promícháme dohromady cider s pomerančovým a ananasovým džusem. Přidáme skořici s hřebíčkem a celou směs postavíme na mírný plamen. Průběžně mícháme a zhruba po třech minutách, když se teplota dostatečně navýší, postupně přidáme med, následovaný plátky citronu nebo pomeranče.
2.Necháme deset minut prohřát při teplotě přibližně 80 °C. Nakonec vyjmeme hřebíček i skořici a nápoj nalijeme do připravených šálků.
3.Zbylý Wassail ponecháme v hrnci nad minimálním plamenem, celou dobu si tak udrží svou příjemnou servírovací teplotu.
4.Old Wassail Cider je nejlepší podávat v průhledných šálcích s vloženými kousky jablka, pomeranče a citronu, které ještě více podtrhnou celkovou atmosféru provoněného podzimu.

 

z historie nápoje

Původní Wassail, nesmírně populární v dobách středověké Anglie, se od toho dnešního značně lišil. Základem byl nápoj na bázi slabého piva. Ten se v obrovské míse postavené na ohništi smíchal dohromady s cukrem, zázvorem a muškátovým oříškem se skořicí. Samotná konzumace pak probíhala tak, že osadníci, zpívající písně a tančící kolem tohoto kotle, smáčeli v původním Wassailu kousky chleba, které následně pojídali. Postupem času se však stal čím dál více příznačným právě pro oslavy příchodu jablečné sezony. S tím byla spojená i proměna jeho obsahu. Lehké pivo vystřídal ovocný cider, který se stal jeho nedílnou součástí.

 

Chimayo Cider CocktailKoktejl Chimayo Cider

* 7 cl cideru
* 3 cl tequilly
* 3 cl rybízového džusu
* 1 cl citronové šťávy
* plátek jablka
* limetky
*čerstvá máta

1.Chimayo Cider je připravován stylem On The Rock. Připravíme si nejprve sklenici typu Highball, případně jinou dostupnou sklenici o objemu přibližně 30 cl, a naplníme ji po okraj většími kousky ledu.
2.Cider, tequillu, citronovou šťávu i rybízový juice postupně nalijeme do shakeru a opatrně protřepáme. Dáváme si přitom zvláštní pozor na přetlak, který třepáním cideru vzniká, a snažíme se jej postupně otvíráním víčka regulovat.
3.Výsledný mix sléváme do sklenice přes led, aby se nápoj co nejvíce ochladil. Na povrchu se v závislosti na intenzitě míchání může vytvořit jemná pěna, tvořící příjemně šumící čepici.
4.Nápoj můžeme na závěr ozdobit plátkem jablka, kousky limetek či snítkou čerstvé máty.

 

z historie nápoje

Původ tohoto koktejlu je možné nalézt v mexickém městečku Chimayo, podle něhož nápoj získal i své jméno. Myšlenka vznikla v hlavě Artura Jaramilla, majitele místní restaurace, během jeho procházky jablečným sadem roku 1965. Protože úroda jablek toho roku byla obzvláště bohatá, celá zem sadu jimi byla přímo pokrytá. Jakmile Arthur na některém z nich po několikáté uklouzl, rozhodl se, že jim dá za vyučenou. Spojil proto dva nejpopulárnější nápoje Mexika – Tequillu a cider a dal tak základ Chimayo Cider Cocktailu. Ten stačilo už jen doplnit o citronovou šťávu pro ještě větší svěžest a rybízový džus pro podtržení celkové chuti.

 

Cider BelliniKoktejl Bellini

* 3 cl broskvového pyré (nebo džusu) 
* 1 cl šťávy z citronu
* cider na dolití

1.Z čerstvých broskví v mixéru vyrobíme jemné pyré, které zakápneme vymačkanou šťávou z poloviny většího citronu. Touto směsí opatrně naplníme sklenici na šampaňské z její necelé třetiny tak, abychom nepotřísnili hrdlo či vnější stěny sklenice.
2.Zbylé dvě třetiny doplníme ciderem, nalévaným z větší výšky, která zajistí dostatečné smíšení všech složek nápoje.
3. Pokud nemáme po ruce čerstvé broskve, použijeme místo nich broskvový džus. Opatrně vléváme ingredience do skleniček v pořadí citronová šťáva, broskvový juice, cider.
4.Skvěle vypadající nápoj se výborně hodí jak při společenských událostech, tak i při přátelských setkáních.

 

Z historie nápoje

Recept na tento jednoduchý a osvěžující nápoj je odvozen od v Itálii nesmírně populárního koktejlu Bellini. Autorství je připisováno Benátčanovi Giuseppe Ciprianimu, jenž ve 30. letech 20. století vytvořil lahodný nápoj, který se od těch ostatních lišil zejména svou sytou barvou. Právě ta Capricianimu neustále připomínala barvu použitou v obraze malíře Giovanni Belliniho, podle nějž drink nakonec získal své jméno. Časem došlo k nahrazení šampaňského nealkoholickým jablečným moštem, díky čemuž si nápoj mohli dopřávat i děti, mezi kterými našel nesmírné zalíbení. Nový recept na jablečném základě, tzv. Baby Bellini, oslovil i dospělou populaci, té však chyběl k dokonalosti nějaký ten alkohol. Mošt byl tedy opět nahrazen, tentokrát ciderem. Vznikl tak jemný, lehce opojný drink s plnou ovocnou chutí a sytě zlatou barvou.

 

Green DwarfKoktejl Green Dwarf

* 23 cl cideru
* 23 cl světlého ležáku
* 2 cl Blue Curacao 

1.Do pivní sklenice typu Pilsner o objemu 50 cl nalijeme malé množství Blue Curacao. Z poloviny ji naplníme silným světlým ležákem tak, aby se obě ingredience náležitě promísily.
2.Z větší výšky potom do sklenice doléváme cider. Na povrchu by se měla vytvořit skutečně bohatá čepice se zeleným nádechem, připomínající mechem prorostlé vousy trpaslíka, podle nějž nápoj získal své jméno.
3.Green Dwarf může být podáván i s kostkami ledu či plátkem citronu. V Irsku je však oblíbenější ve svém magicky prostém provedení, v němž naplno vyniknou bublinky stoupající k hladině.

 

z historie nápoje

Samotný původ tohoto nápoje je do značné míry zahalen tajemstvím. Jedna z populárních historek například uvádí za autora majitele Irského baru z Ardee, který při přípravě jiného míchaného nápoje zapomněl v pivní sklenici trochu Curacaa. Když si jeden z návštěvníků baru objednal pivo, majitel sáhl právě po této sklenici. V polovině nalévání si ale všiml, že je ležák zvláštně světle modře zabarvený. Odložil jej tedy stranou, zákazníkovi načepoval pivo nové a dál obsluhoval lidi na baru. Mezi nimi byl i místní rodák dopřávající si svou každodenní láhev cideru. Tu se mu však toho dne podařilo převrhnout takovým způsobem, že celý její obsah skončil přesně ve sklenici s ležákem a Curacaem. Zcela náhodou ta vznikl magicky vypadající zelený nápoj s bohatou, jemnou pěnou, který v sobě ideálním způsobem kombinuje ty nejlepší chuťové vlastnosti ležáku i cideru.

 

Sweet Banana punč

* 150 ml banánového džusuIlustrační foto.
* 2 lžíce hnědého cukru
* 2 – 3 hřebíčky
* ¼ ruličky skořice
* ½ pomeranče
* 4 cl rumu
* kolečka banánu

1.Banánový džus svařte společně s hnědým cukrem, hřebíčkem a skořicí.
2.Sejměte z plotýnky a nechte pár minut vyluhovat.
3.Vymačkejte pomeranč a šťávu vmíchejte ke svařenému džusu. Podle chuti přilijte rum.
4.Ozdobte čerstvým banánem a pomerančem rozkrájeným na dílky.

Sněhová pusa

* 4 cl brandyIlustrační foto
* 1 cl Malibu
* 15 cl mléko
* muškátový oříšek

1.Brandy a Malibu společně s mlékem prohřejeme a lehce našleháme, podobně jako mléko při přípravě Cappuccina.
2.Poté slijeme do šálku z varného skla a na závěr zastrouháme muškátovým oříškem.

Sladké pokušení

* 4 cl becherovkyIlustrační foto.
* 15 cl jablečný džus
*celá skořice
* citrónová šťáva

1.Becherovku s jablečným džusem prohřejeme a slijeme do šálku z varného skla, vložíme celou skořici a zastříkneme citronovou šťávou.
2.Můžeme přidat sušená jablka na ozdobu.

Fresh Energy

* 1 cl limetkové šťávyIlustrační foto.
* 2 cl limetkového sirupu
* 4 cl bílého rumu
* 12 cl brusinkového džusu
* čerstvé brusinky na ozdobu
* mletá skořice

1.Svaříme společně brusinkový džus, limetkový sirup a šťávu.
2.Odstavíme a dolijeme bílým rumem podle chuti.
3.Ozdobíme brusinkami a můžeme přidat i mletou skořici..

Zdroj : http://ona.idnes.cz

 V chladných podzimních večerech je potřeba se zahřát nejen zvenčí, ale hlavně zevnitř. Horké punče si proto naordinujte jako nejlepší prevenci před nachlazením.

jablko_horke

Sdílet tuto pravdu

Reklama

Sledujte na Facebooku

Vaše komentáře

Reklama