Černý česnek: fermentovaný zázrak

Pod tímto označením jej najdete ke koupi i na českém internetu. V zahraničí se spíše používá označení “aged” (tzn. zrající nebo vyzrálý, popř. letitý). Myslím, že toto označení je trefnější – hlavně s přihlédnutím k tomu, že tak, jak jej kupujeme my, není černá barva patrná (celé hlavičky)…

Tento česnek původem z Taiwanu se připravuje tak, že se nechá dozrát při pokojové teplotě v hliněných džbáncích po dobu 20 měsíců – přesný postup mi není známý – sám jsem se nikdy do podobné provozovny na Taiwanu nedostal. V průběhu procesu zrání dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin včetně nám známého allicinu navíce stabilní a více pro tělo vstřebatelné a zdraví prospěšné sloučeniny. Česnek pak navíc obsahuje stabilní a ve vodě rozpustné sirnaté sloučeniny jako je S-allyl merkaptocystein (SAMC) a S-allyl cystein (SAC), velmi silné antioxidanty, které majívíce jak 98% biovstřebatelnost! Dále obsahuje některé v tucích rozpustné sirnaté sloučeniny, flavonoidy, fenol allixin a další látky, včetně selenu. Nejdůležitějšími složkami v černém česneku jsou ale právě prvně zmiňované ve vodě rozpustnésulfáty.

Do Evropy se černý česnek dováží ve vakuově uzavřených sáčcích, dost často každý zabalený zvlášť, a po dvou až třech hlavičkách pak uložený v ozdobných krabičkách. První ochutnání tohoto česneku pro vás bude velkým překvapením! Namísto ostré a palčivé chuti vás čeká kombinace pečené švestky a vanilky, tóny lékořice, nádech krémového balsamika a jen špetka česneku (převzato od českého prodejce viz níže – vždy si říkám, jak dokáží degustéři jednotlivé chuti identifikovat 😉

Česnek sám o sobě patří díky svému obsahu sirnatých antioxidačních látek mezi ty nejdravější potraviny, které na českém trhu najdete. Někteří oponenti tvrdí, že jeho pravidelná konzumace tlumí mozkovou činnost (tzv. mozková mlha), ale já osobně jako velký milovník česneku podobný účinek nepozoruji. Bohužel, česnek se moc neslučuje se sociálními interakcemi – díky své typické sirnaté vůni se s vámi v lepším případě nebude nikdo bavit, v horším budete vykázán ze “společných prostorů” 😉 Dá se to samozřejmě řešit standardizovaným extraktem v gelových kapslích, které se rozpustí až v žaludku působením žaludečních kyselin. Druhou možností je pak právě černý česnek, který je bez zápachu a především obsahuje všechny zdraví podporující látky ve vyšších koncentracích než jeho čerstvý bráška 😉 Musím se v této souvislosti zmínit o obsahu účinných látek v čerstvém česneku obecně, podle země původu. Z tohoto pohledu si dovolím upozornit na vysokou kvalitu českého česneku, hlavně pak ve srovnání s tím, který pochází z Číny. Tam, kde vám postačí 1-2 stroužky místního česneku, spotřebujete celou hlavičku toho čínského. A jelikož chuť (síla a štiplavost) je úzce spojena s obsahem aktivních látek, asi je všem jasné, který jich má více.   

Tak a teď již letem světem o zdravotních účincích 😉 Z velké části vše níže zmíněné platí i pro konzumaci čerstvého česneku. Pokud se vám tedy nechce investovat do toho černého, jen těch čerstvých stroužků snězte více. Možná tím pádem budete muset omezit setkání s přáteli a obchodními partnery 😉

 

Antioxidační efekt

Volných radikálů, částic, které ztratily elektron a v našem těle působí paseku do doby, než je zachytne nějaký antioxidant a onen elektron jim dodá, se nezbavíme. Jsou vytvářeny mimo jiné v rámci Krebsova cyklu a další z fyziologických procesů v našem těle. Jde tedy spíše o to nevytvářet jich nadbytek tím, že je dodáváme do těla stravou (zánětlivé procesy), tím, že se zbytečně stresujeme, fyzicky příliš zatěžujeme naše tělo a vystavujeme je působení externímu znečištění – kouři, smogu, radiaci… Volné radikály v převaze nad antioxidanty pak poškozují naši DNA, tělesné tuky a bílkoviny a to vše vede k procesu stárnutí a nemocem. Antioxidační aktivita sloučenin černého česneku pak vede mj. k vyšší produkci glutathionu, nejsilnějšího známého antioxidantu, které si tělo dokáže vytvořit!

 

Ochrana kardiovaskulárního systému

Riziko srdečního onemocnění, popř. infarktu, stoupá úměrně s množstvím sLDL cholesterolu a triglyceridů, vysokým krevním tlakem, vysokými hladinami homocysteinu a několika dalšími faktory. Klinické studie potvrzují, že S-allyl cystein proti nim dokáže velmi účinně bojovat. 2,4 až 4,8 gr černého česneku (1 stroužek) denně podávaného po dobu 6 měsíců dokáže snížit celkový cholesterol o 5-7%, snížit sLDL cholesterol, triglyceridy, zvýšit HDL cholesterol a zabraňuje i plateletárnímu zanášení cév. SAC funguje na podobném principu jako léky na bázi statinu!

 

Prevence rakoviny

Pokud bychom měli vyjádřit podstatu vzniku rakoviny v jedné větě a to pohledem genetika, pak k ní dochází po dlouhodobém poškozování nebo mutaci DNA, popř.působením chemických sloučenin způsobujících totéž. Černý česnek prokazatelně působí při prevenci rakovin žaludku, tlustého střeva a rakoviny prostaty. Předklinické studie navíc naznačují jeho účinnost v prevenci rakoviny prsní žlázy, žlučníku, jater, plic a jícnu. A z pohledu biochemika se tak děje díky vyšší produkci glutathionu, bránění karcinogenů navázat se na naši DNA a zvýšení odvodu toxinů z těla. I proto je česnek součástí většiny detoxikačních kúr, hlavně pak těch zaměřených na zažívací ústrojí!

 

Léčba rakoviny

Za vše může ve vodě rozpustný S-allyl merkaptocystein. Společně s S-allyl cysteinem dokáže potlačit růst prostatických rakovinových buněk o 80% tím, že reguluje množství testosteronu a snižuje PSA, hlavní marker rakoviny prostaty. SAMC dokáže sám o sobě potlačit růst rakovinových buněk mléčné žlázy, popř. tlustého střevao 71% a dokonce dokáže způsobit apoptózu (naprogramovaná buněčná smrt – míněno rakovinových buněk)!!!

 

Posílení imunity, antivirální, antibakteriální a protiplísňové účinky

Zde účinky černého česneku výrazně překračují možnosti toho čerstvého. Ve studii účinků černého česneku na pacienty s AIDS se můžete dočíst, že podávání 1800 mg extraktu z černého česneku po dobu 3 týdnů zvýšilo u těchto pacientů aktivitu NK buněk o 155% a těm, kteří dostávali 35 g čerstvého česneku (ekvivalent 1800 g černého česneku = 10 stroužků čerstvého česneku) pak o 139%. NK buňky (z anglického “natural killers”, přirození zabíječi) jsou jednou z podskupin bílých krvinek, které jsou schopny identifikovat a zabít rakovinové buňky a buňky napadené virem. Podle mého vlastního průzkumu neexistuje jediný chemický lék, který by měl na zvýšení aktivity NK buněk byť jen srovnatelný účinek!

Černý česnek navíc při pravidelné konzumaci dokáže zlikvidovat přemnožení Candida Albicans a účinně mu bránit. To samé platí i o jeho účincích na Helicobacteria Pilori, která je spojována s žaludečními vředy a rakovinou. Toto zjištění je možná ještě důležitější, jelikož se ukazuje, že asi 84% populace je na antibiotickou léčbu H. Pilori resistentní!

 

Zlomil jsem vás natolik, že o koupi černého česneku uvažujete? Pak vězte, že to není levná záležitost. Máte-li mezi svými přáteli nějakého bio pěstitele česneku, budu rád, pokud mu článek přepošlete – přesná technologie zrání se podle mého dá získat a nabídnout “3Č” – český černý česnek za zajímavou cenu by určitě stálo i za cestu na Taiwan, “na kukandu” 😉 Kilogram černého česneku totiž na českém trhu stojí necelé 4.000 Kč… I přes tuto cenu se ale podle mého vyplatí do vašeho zdraví tyto peníze investovat, hlavně pokud patříte mezi ty s všeobecně sníženou imunitou. A třeba se rozdělit s celou rodinou – při přepočtu na výše uvedenou léčebnou dávku u pacientů s AIDS byste měli zásobu na přibližně 150 let 😉

 

převzato se souhlasem Veroniky a Martina Novotných

ze stránek

http://www.vyvazenezdravi.cz

 

Vaše komentáře

Reklama