Sponzorované odkazy

Jarní období je v rámci tradiční čínské medicíny reprezentováno prvkem dřeva a související zelenou barvou. Tento prvek symbolizuje začátek, zrod a dětství. Z pohledu orgánů a orgánových skupin náleží játrům a žlučníku.

 

V souvislosti s naším zdravím tak nyní můžeme využít nezměrnou sílu přírody k nastartování ozdravných a očistných procesů v nás samých. Proto se pojďme společně poučit z moudrosti přírody a za pomoci 4 jednoduchých kroků si dopřejme aktivitu jarní detoxikace, kterou si naše těla, a zprostředkovaně i další části naší bytosti, zaslouží.

 

1. krok jarní detoxikace – Zařaďme do jídelníčku naklíčené obilniny a luštěniny

Jedná se o velmi jednoduchý krok. Pro jeho naplnění nám stačí opatřit si klíčící misky popř. využít pro klíčení mělké talíře, navštívit blízkou prodejnu s bioprodukty a zakoupit hrách, mungo fazolky, čočku, cizrnu, pšenici, žito popř. jiné pro klíčení vhodné luštěniny či obiloviny. Po dvou až třech dnech jednoduché péče, můžete začít zásobovat své tělo energeticky hodnotnými saláty. Tento druh výživy naplňuje právě onen symbol nového začátku, velké přírodní síly, která se touto cestou dostane do našich buněk.

 

2. krok jarní detoxikace – Pijme čerstvé zeleninové šťávy

Další úžasnou možností jak osvěžit a vyživit naše těla je zařazení čerstvých zeleninových šťáv. Vzhledem k nutnosti podpory jater v tomto období doporučuji následující dvě šťávy:

- čistou šťávu z karotky (500g)

- šťáva z karotky (300g) a špenátu (200g)

K přípravě denní dávky každé z výše uvedených šťáv potřebujeme shora uvedené množství ingrediencí                a odšťavňovač, který by neměl chybět v žádné domácnosti, která to myslí se zdravým životním stylem vážně. Pro optimální využití energie ze šťáv je nutné konzumovat vždy čerstvě vymačkanou šťávu a to minimálně 2 hodiny po jídle a 30 minut před jídlem následujícím. Abychom zvýšili blahodárné účinky právě na játra, je žádoucí přidat do šťávy vždy po jedné kávové lžičce za studena lisovaného oleje z ostropestřce mariánského. Tímto dosáhneme i zvýšení vstřebatelnosti karotenu.

 

3. krok jarní detoxikace – Rozmazlujme se dostatečným množstvím vody

Příjem správných a zdravých tekutin je v naší kultuře velmi opomíjen. Jarní období, které je spojeno s probuzením a růstem klade na „zalévání“ o to větší důraz. Proto mohu doporučit zařazení dvou základních návyků.

- Konzumace teplé vody s citronem

- Konzumace roztáté vody

 

Teplá voda s citronem

Příprava: Ráno po probuzení převaříme 0,5 l vody, necháme vychladnout na cca 37 – 40 stupňů Celsia a do takto mírně zchladlé vody vymačkáme 2 středně velké citrony a ihned vypijeme.

Pozitivní účinky:

Snížení kyselosti organismu – tzn. zvýšení hodnoty pH

Ranní desinfekce a detoxikace žaludku

Nastartování zažívacího traktu

 

Roztátá voda

Příprava: přefiltrovanou nebo odstátou vodu necháme zamrazit a to na dobu 24 hod ideálně ve skle. Lahev naplníme do ¾ tak, abychom zamezili jejímu prasknutí. Následně necháme při pokojové teplotě rozmrznout. Pijeme 1 – 1,5 litru denně.

Pozitivní účinky:

Dojde k přirozené hydrataci organismu

Na vodu budou lépe navázány a následně močí vyloučeny zbytky kuchyňské soli, které dlouhodobě zatěžují náš organismus

 

4. krok jarní detoxikace – Odlehčeme zažívacímu traktu krátkými půsty (lačněním)

Posledním a velmi účinným krokem je zařazení krátkých půstů do našeho životního rytmu. Cílem je odlehčení našemu zažívacímu traktu, jeho očista a regenerace. Postup je jednoduchý: 1 x za týden či za 14 dní se po dobu 24 hodin zřekneme konzumace veškerých potravin a po tuto dobu pijeme pouze čistou, pramenitou neslazenou vodu. Po takto krátkém půstu resp. lačnění je možné začít konzumovat stejnou stravu, kterou jsme konzumovali před půstem.

 

Autor: Radek Moravec

se souhlasem autora převzato ze stránek 

http://www.krizovatkyzdravi.cz/


Sponzorované odkazy


načítá se...