Sponzorované odkazy

O zdraví prospěšných tucích a nesmyslnosti nízkotučných diet jsme psali již mnohokrát. I o tom, že bychom se měli vyvarovat trans-tuků a výrazně snížit spotřebu olejů s převahou prozánětlivých Omega-6 mastných kyselin.

 

Naopak bychom měli zvýšit spotřebu tuků s mastnými kyselinami se středně dlouhým řetězcem (MCT). A těch je spousta v námi oblíbeném kokosovém oleji ;-) Proč? MCT dokáží ochránit zdraví našeho mozku a mají spoustu další zdravotních přínosů!

Nová studie provedená v Center for Healthy Aging na Kodaňské Univerzitě společně s National Institute of Health prokazuje, že aplikace vysokolipidové diety ve formě MCT pocházejících z kokosového oleje dokáže výrazně zpomalit stárnutí mozku. I když byla studie prováděna na myších, myši nejsou jediné, které stárnutí mozku, tzn. vyšší odumírání nervových synapsí nežli jejich nová tvorba, postihuje. Tyto dva protichůdné procesy jsou standardním fyziologickým projevem. V době dospívání převažuje tvorba nových nervových synapsí a naopak ve stáří dochází k převaze odumírání nervových synapsí. Pokud je převaha výrazná, dochází nejenom ke ztrátě intelektuálních schopností, ale člověk se stává náchylnější k vývinu neurogenerativních onemocnění jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Měli bychom se tedystarat o vyvážený poměr tvorby a odumírání neurosynapsí!

Náš buněčný systém dokáže sám opravovat poškozenou DNA a tak bránit stárnutí mozku jako takového. Tato funkce se ale stejně jako rovnováha tvorba/zánik nervových propojení věkem zhoršuje a intenzita, s jakou dokáže naše tělo DNA opravovat je v přímé souvislosti se vznikem Alzheimerovy choroby a rovněž pak se zatím poměrně vzácným Cockaynovým syndromem předčasného stárnutí, kdy osoby jím postižené umírají obvykle ve věku 10 až 12 let - jejich fyzickou schránku by ale patologové mohli zařadit do věkové skupiny 80+… 

A právě možná léčba, resp. oddálení fatálních následků Cockaynova syndromu, při němž tělo kompletně selhává v opravě DNA, bylo překvapivým závěrem dánské studie. Profesor Vilhelm Bohr, vedoucí výzkumu v Center for Healthy Aging, University of Copenhagen a National Institute of Health prohlásil “Studie je dobrou zprávou pro děti postižené Cockaynovým syndromem, protože doposud nebyla nalezena žádná účinná léčba. Naše studie jasně ukazuje, že podávání vysokolipidové diety může výrazně oddálit proces stárnutí a to včetně stárnutí mozku. To samé platí pro pacienty s diagnostikovanou Parkinsonovou či Alzheimerovou chorobou, kteří z výsledků naší studie mohou mít prospěch.”

Morten Scheibye-Knudsen z National Institute of Health dále ke studii dodává “Buňky jedinců postižených Cockaynovým syndromem se vyznačují tím, že ztratily schopnost obnovy své DNA. Díky tomu se prakticky “požírají zevnitř” a pak rapidně stárnou a odumírají. Věříme, že vysokolipidová dieta na základě podávání kokosového oleje může mít na celý proces pozitivní vliv - díky schopnosti MCT olejů dodávat buňkám energii navíc, kterou potřebují pro nutnou opravu sebe sama.”

 

Konzumace MCT má rovněž pozitivní dopad na naši hmotnost. Efektů MCT olejů je hned několik:

  • mají nižší obsah kalorií ve srovnání s dalšími tuky
  • prakticky se v těle vůbec neukládají, při první možné příležitosti jsou tělem využity jako zdroj energie ve formě ketonů - jedna z vlastností, které si začínají všímat i fitness experti a tak jsou MCT postupně uváděny jako vhodný doplněk ve sportech, kde je žádoucí rychlý příliv energie, popř. v procesech regenerace po zátěži
  • dokáží náš metabolismus nastartovat ke spalování dalších tělesných tuků
  • zvyšují pocit nasycení (= nesníte toho tolik)

Ke všemu výše uvedenému přičtěte pozitivní vliv konzumace MCT pro kardiovaskulární systém a imunitu a alespoň my ve VyváženémZdraví máme jasno ;-)

 

Reference: A High-Fat Diet and NAD+ Activate Sirt1 to Rescue Premature Aging in Cockayne Syndrome, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cmet.2014.10.005

 

Při výběru kokosového oleje se zaměřte na větší balení  - 100 ml nemá při pravidelné konzumaci smysl kupovat. O celkové ceně za litr nemluvě. Většího balení se nebojte, protože kokosový olej se vám prakticky nemůže zkazit. Není tedy třeba dávat ho po otevření do chladu. Chcete-li používat olej i při vaření, smažení, pečení slaných jídel, vyberte si kokosový olej bez kokosové vůně. Účinek na zdraví je stejný. Právě takový olej můžete koupit zde u našeho partnera firmy Health & Bio, Ltd. za velmi nízkou cenu (podle našich informací je nejlevnější na českém trhu) navíc s dodatečnou slevou.

Obsah MCT v každém kokosovém oleji se pohybuje kolem 66%

 

Související články

Mozek a naše strava

Panenský kokosový olej efektivnější než komerční léky v boji proti stresu a depresím!

Letem světem přírodními antibiotiky, I. část

Co je to cumlání oleje?

 

převzato se souhlasem Veroniky a Martina Novotných

ze stránek

http://www.vyvazenezdravi.cz


Sponzorované odkazy


načítá se...