Sponzorované odkazy

Působí totiž velice špatně na dvanácterník neboli duodenum, který pak v křeči stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní. Dále  pak zablokuje i celý žlučník.

Foto: ISIFA/Thinkstock
 
Žlučník je vlastně zásobní skladiště žluči v našem organismu.  Žluč se má samočinně do trávící soustavy uvolňovat pokaždé tehdy, když sníme cokoli  mastného, aby ten přijatý  tuk byl  pro správné následné strávení předem dostatečně emulgován.

Jestliže nám ale žlučník z jakéhokoliv důvodu řádně nefunguje, máme zaděláno na mnohé další zdravotní problémy označované dnes za běžné civilizační nemoci. Snad největším problémem je ale nulová osvěta a že se toto opravdu varující vědecké poznání zpravidla dozvídáme, až když je nám už 70 let a v průběhu předešlých padesáti let jsme oblíbenou kávu tak rádi popíjeli právě s mlékem, či smetanou, protože jen tak nám to chutnalo a obchody jsou toho doslova plné. Křeče a bolesti  se potom za čas objevujíi v oblasti bederní páteře, kdy chronický nedostatek  žluči ve střevech způsobuje až bolestivou zácpu. Žluč, která se nedostane do dvanácterníku, se usazuje s výraznou bolesti právě u vývodu žlučníku a tvoří se tam nejprve žlučový písek. Ovšem později se mohou vytvářet až opravdu velké a životu nebezpečné žlučové kameny, které nakonec žlučník zcela ucpou.

Z čínské medicíny se dozvídáme, že meridiánová spojnice nemocného žlučníku prochází všemi velkými klouby našeho organismu (kyčle, ramena, kolena) a způsobuje jejich silné bolesti až chronickou nehybnost. Chybějící slinivkové šťávy způsobují ve střevech velice silné nadýmání (meteorismus). Vracející se žlučí reaktivované žaludeční šťávy pak silně poškozují už i samotnou slinivku a právě tak potom vzniká stále se rozmáhající cukrovka (diabetes mellitus).  Což je ve své podstatě jen velice málo nebo zcela nefunkční slinivka, protože  se v ní pak následkem prodělanýc h poleptání žalud eční kyselinou a následných zánětů už netvoří v patřičném množství,  anebo vůbec,  veledůležitý hormon inzulin. Takto mimo jiné je ochromena i činnost mnoha dalších sliznic v celém našem těle .

Káva navíc obsahuje velké množství hodně agresivní kyseliny šťavelové. A když ledviny tuto látku nestačí dostatečně rychle vylučovat prostřednictvím moči, potom se snadno vytvoří z přítomných krystalků kyseliny šťavelové nejdříve močový písek. Později se ale vytvářejí také obrovské, vysoce bolestivé a zároveň i rizikové močové kameny. Je-li totiž v našem organismu neustále přítomno příliš velké množství kyseliny šťavelově, přes tlusté střevo se následně vstřebává zpátky do těla a usazuje se i do kloubů a svalů.  Dochází tak k silným bolestem (vnímaným zejména v noci – jak v oblasti páteře, tak i v oblasti velkých kloubů.) Tímto způsobem vzniká i velice podobné, vysoce bolestivé a pohyb omezující onemocnění!

Pokud tedy alespoň trochu myslíte na své pozdější zdraví, popíjejte svoje oblíbené  kafíčko zásadně bez mléka či smetany a jen v malém množství!  A s ní, nebo hned po ní si už zásadně nikdy nedopřávejte  šlehačku či dokonce nějaké vysoce kalorické, tedy zejména silně omaštěné zákusky, či koláčky.   

Autor článku: Primář MUDr. Jan Miklánek

Zdroj e-mail

 

Ještě jeden článek na toto téma ..... rozhovor s PATÁKYOVÝMI

Už jste si dnes udělali oblíbenou kávu s mlékem? Podle manželů Patákyových, kteří se přes dvacet let věnují reflexní terapii, jste si tím akorát uškodili. Proč si to myslí?

 

   
 
 

Co máte proti kávě?
„Proti kávě nic. Pokud si ji dá někdo rituálně dvakrát týdně v klidu, proč ne. Jenže lidé ji pijí jako vodu. A nejhorší je kombinovat ji s mlékem.“

Proč?
„Protože když káva s mlékem doputuje do dvanácterníku, což je začátek tenkého střeva, ten se dostane do křeče, zavřou se vývody a trávicí šťávy ze slinivky i žluč ze žlučníku nemohou postoupit do střev a přichází problémy se zažíváním. A protože dvanácterník je zavěšen na bederní páteři, křeče pak způsobují problém s pohybovým systémem.“

Jak jste na to přišli?
„Desítky let se věnujeme reflexní terapii, pomocí reflexních plošek na chodidlech ovlivňujeme orgány v těle. Ale dá se to využít i obráceně – podle reakcí plošek lze rozpoznat různé obtíže. Když k nám někdo přichází, vyplňujeme s ním obsáhlý dotazník - ptáme se například, kolikrát týdně má maso, uzeniny, mléko, mléčné výrobky, kávu či kávu s mlékem. Pozorováním jsme přišli na to, že všichni, kteří pijí kávu s mlékem, mají zažívací potíže nebo problémy především s páteří.“

Chápu, že jste si pozorováním spojili kávu s mlékem s obtížemi. Ale jak jste přišli na to, že káva má negativní vliv právě na dvanácterník?
„To jsou právě takové utajené procesy, které normálními diagnostickými prostředky ani nezjistíte. Ale my máme před sebou chodidla  a pokud někdo pije kávu s mlékem, téměř stoprocentně má bolestivou právě reflexní plošku dvanácterníku.“

A jak víte, že právě ta ploška je dvanácterník?
„To je systém, chodidlo představuje celého člověka. Reflexní plošky byly podrobeny dlouhodobému ověřování, jestli ten bolestivý vjem je v souvislosti s danými problémy člověka. Za ta léta se nám už tahle řeč těla potvrdila, i když se to těžko dokazuje.“

Takže dvanácterník se projeví na plošce nohy. Ale jak víte, že se v tom dvanácterníku děje to, co popisujete?
„Je to podle příznaků, které lidé popisují, hodně jsme si o tom nastudovali. Když se nějaká situace dlouhodobě opakuje, nabydete jistoty, že je to tak.“

Tak proč se tomu nevěnuje lékařská věda, pokud něco tak banálního jako káva s mlékem způsobuje natolik závažné a časté problémy?
„Klasická medicína si člověka rozporcuje, vždycky řeší jen jednu část nebo co se akutně děje, ale my přes reflexní terapii vnímáme celého člověka. Pokud má někdo tenisový loket, jsme přesvědčeni, že prvotní problém je v žlučníku. Kdežto klasická medicína bude léčit loket. Ale těch důsledků pití kávy s mlékem je celá řada – například oštěpařský loket, bolesti ramen, kyčelních kloubů, ramen, kolen…“

Kolik káv s mlékem musím vypít, než se dostaví obtíže?
„To je individuální. Někdo ty jedy snáší lépe, někdo hůře. Máme ale ověřeno, že kdo byť na měsíc vypustí kávu s mlékem, výrazně se mu uleví. Ale znáte to – lidé musí nejdříve hodně trpět, aby něco změnili.“

Samotná káva nebo samotné mléko nevadí?
„Mléko zatěžuje játra, zahleňuje. Ať ho pijí malé děti, ale čím jsme starší, tím víc nám spíš škodí, než prospívá.“

Špatná je i zakysaná smetana?
„Zákysy, kefíry nebo podmáslí nám tak dvakrát týdně prospívají, jsou zásadité. Ale jogurty ne.“

A je lepší pít kávu bez kofeinu?
„Myslíme si, že je ještě horší, protože se musí dlouho pražit, aby se kofein odstranil.“

Radíte kávu minimálně omezit. Co když se ale bez ní ráno neproberu?
„Čínští lékaři říkají: Káva je jako benzín – rychle shoří, ale nevytvoří teplo a tělu jen vezme ze zásob energie. Na probuzení jsou mnohem lepší prostředky – cvičení, mediatce, procházky.“

Nebo silný čaj.
„To je to samé. Navíc hodně lidí si dává do čaje mléko a to je stejný problém jako s kávou s mlékem.“

Proč říkáte, že by se káva měla pít minimálně hodinu před a hodinu po jídle?
„Protože trávicí šťávy se vždy připraví na poslední jídlo. Tohle už se ale netýká jen kávy, obecně bychom měli co nejméně kombinovat. Když si dáte polévku, hlavní jídlo a zákusek, vaše útroby zpracovávají dort, ale maso už ne tak důkladně.“

Když třeba v restauraci vidíte, jak si tedy někdo ničí zdraví, nemáte potřebu ho varovat?
„To ne. Ať si každý dělá co chce, je to jeho svobodné rozhodnutí. Pak by se ovšem neměl divit. A faktem je, že nemocných je čím dál víc.“

V čem to vězí?
„V našem stylu. Žijeme v nevědomosti, nevěříme si, nemáme se rádi, hodně se strachujeme.“

Copak je možné necítit strach?
„Ano, to je možné.“

Jak je možné necítit v dnešní době třeba strach ze ztráty zaměstnání?
„Jenomže právě to, že o ni přijdete, vás může posunout dál.“

No, posune mě to na pracák.
„Já jsem tu situaci zažil. A vím, jak to bylo těžké, jak jsem se bál, co bude, jak zabezpečím rodinu. A dnes jsem rád, že mě jako úředníka vyhodili, protože jsem se ocitl na nové vlně, která mě vynesla tam, kde jsem spokojený.“

Jenže ne každý má takové štěstí.
„V každém člověku je potenciál, každý umí něco nebo má předpoklady k něčemu, v čem by vynikl. Jen to v sobě objevit.“

Aby ale mezi tím neskončil na ulici… Ale jinak – jak je možné žít bez strachu?
„Žijte přítomný okamžik. Když žijete současností, necítíte strach.“

Ale třeba strach o dítě je normální, ne?
„Rozhodně není dobrý, protože tím tu negaci přitahujete. Maminky si často ubližují tím, že mají strach o své děti. Kdyby byly v pohodě, i děti jsou v pohodě. Když strach přijde, je dobré si jej přiznat, aby se nezakousl do nějakého orgánu. Třikrát si řeknu: Strach přeměňuji na lásku, aby se to dostalo do podvědomí.“

A to stačí?
"Ještě je dobré se uvolnit a říkat si: Moje dítě je v pohodě. A představovat si, jak je na tom kole úžasné. Pomáhá také vizualizace budoucnosti.“

Co prosím?
„Když třeba naše dospělé děti jedou autem daleko na dovolenou, představujeme si, jak se v pořádku vrátily a jsou šťastné – jako by to už byl přítomný okamžik. A pořád si opakovat: Strach přeměňuji na lásku. Se strachem musíte pracovat. Jakmile ho ignorujete nebo potlačujete, způsobuje to problémy.  Což se ale netýká jen strachu, ale i dalších emocí.“

 Jak to myslíte?
„Emoce slouží k tomu, abychom udělali akci. Někoho objali nebo třeba nakopali do zadku. Když to neuděláme, energie se hromadí a to je problém. Nejsou dobré nebo špatné emoce, ale prostě emoce. I když cítíte hodně radosti a neprojevujete ji, ublíží vám. V těle se vám akumuluje napětí a to se negativně projeví na vašem zdraví, my to poznáme právě z těch plošek. Pokud například lidem reaguje reflexní ploška ledvin, mají obvykle vztahové problémy, nevyjádřené emoce ve vztahu. Bolestivá slinivka odhaluje potlačenou touhu po tělesné lásce, játra značí nerozhodnost, žlučník je nevyjádřená zlost.“

Takže za můj žlučníkový záchvat může potlačovaný vztek?
„Zřejmě ano.“

A já myslel, že to bylo z jídla.
„A co jste jedl?“

Poměrně dietní jídlo, protože jsem se bál, abych si ten žlučník nepodráždil.
„Slyšíte, co jste teď řekl? Bál jste se. Myslel jste na to. A když je tělo vystresované, v obavě, ani zdravé jídlo mu moc neprospěje. To jste si měl dát raději něco normálního a říkat si: Tohle jídlo udělá mému tělu dobře. Podceňovat pozitivní myšlení se nevyplácí.“

Jak probíhal rozhovor

Sešli jsme se u manželů Patakyových doma, kde oba mají své pracovny. Jejich novostavbě menšího řadového domku v Psárech kousek za Prahou momentálně vládne desetiměsíční štěně německé modré dogy jménem Elza, která se zpočátku intenzivně dožadovala pozornosti. Pak si ale způsobně lehla (samozřejmě na gauč) a rozhovor mohl začít. Manželé se často doplňovali, současně ze sebe ale nedělali svaté. „Občas bych muže nejraději zabila. To si pak říkám: Vztek přeměňuji na lásku,“ přiznala paní Beáta.

 

Následky pití zmírní chodidla

Nejdůležitější reflexní plošky se zdůrazněním dvanácterníku. Doporučení pro mačkání: Preventivně 1 - 3 x denně. Při potížích i 10 x, každou bolestivou reflexní plošku mačkat (pokud hodně bolí, tak hladit) 15 - 25 x. Reflexní terapii nelze ublížit; vždy myslíme na to, že je náhražkou u civilizovaného člověka chybějící bosé chůze.

 
Autor: Bohumil Křeček
Zdroj: www.blesk.cz

 


Sponzorované odkazy


načítá se...