Sponzorované odkazy

Červen – TENKÉ STŘEVO

Slabost tenkého střeva se projevuje například zažívacími problémy, bolestmi páteře, plochými nohami, plísňovitostí, kterou podporuje hlavně bílý cukr a sladkosti (plísně vaginální, nehtové, mezi prsty), atd.

náhled obrázku

 

Tenké střevo je vstupní bránou pro výživné látky pro organismus a tak například nedostatek vstřebaného hořčíku se projeví křečovitostí (např. v lýtkách).

Jeho horní část – dvanáctník je reflexně i vazivově (Treitzův vaz) velmi úzce propojena s bederní páteří a jakákoliv nepohoda v jednom organu se okamžitě projeví i na tom druhém. Typickým příkladem jsou bolesti v zádech po častém pití kávy s mlékem. Nebo zažívací problémy při ztuhlé bederní páteří.

Největší nepříznivý vliv má však na tenké střevo stres. Jeho přítomnost, „stažení břicha“, poznáme podle mělkého dýchání (neschopností se nadechnout do břicha). Proto základním opatřením je naučit se dýchat tak aby se břicho při nádechu zvětšilo (pohyb bránice směrem dolů).

Tenkému střevu prospívá ohleduplné stravování; nejíst pozdě večer (ideální je po 17:00 hodině už nejíst. Když se nejí už po 15:00 je to vynikající a rychlý způsob hubnutí a nemusí se člověk trápit omezováním dietami.), dělená strava, nevelké množství najednou, pestrá strava.

Z prostředků , které dobře působí na tenké střevo je vhodná hlavně kopretina řimbaba Chrysanthemum parthenium, D3 v dávkování 3x6 kapek před jídlem 1týden, pak týden přestávka a potom ještě jeden týden.

Lidi s nemocným tenkým střevem se oddávají neúměrnému analyzování a jsou k sobě příliš kritičtí. Třikrát si opakujeme: jsem jaký jsem a mám se rád.

zdroj : manželé Patakyovi

 

ČERVEN – tenké střevo



Červen symbolizuje příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. Vše v přírodě začíná pomalu „jen být“. Smích a radost naplňuje v tomto období naše životy. Jsme plní očekávání z příchozích prosluněných dní, sníme a plánujeme, jak strávíme léto.

V červnu je nejvíce ohroženo tenké střevo, které nese podle tradiční čínské medicíny symboliku ohně. Barva tohoto období je červená. Tenkým střevem přijímáme potřebné živiny do těla a je tedy jakousivstupní branou pro vstřebávání výživných látek a tekutin do organismu. Je tedy velice důležité, jakou energii ve formě potravy, ale i tu duševní přijímáme. Plocha tenkého střeva je údajně stejně velká jako tenisový kurt, proto je důležité o něj pečovat kvalitní stravou a radostným duševním zdravím.


Jak se oslabení tenkého střeva projevuje a jak nastavit patřičnou rovnováhu?

Párovým orgánem tenkého střeva je srdce, o kterém jsme si psali minulý měsíc. Tenké střevo ze své hlubší podstaty tedy chrání naše srdce, zabraňuje přílišné horkosti a přemíry napětí. Toto napětí vypouští tenké střevo skrz močový měchýř ven z těla. Při močení můžeme tedy pociťovat pálení až řezání a v horších případech i zánět močového měchýře.

Tenké střevo je tvořeno dvanáctníkem, lačníkem a kyčelníkem. Poruchy těchto částí mají druhotně vliv i na páteř, slinivku a tím i na sliznice. Bolesti žaludku, nadýmání a průjmy patří k projevům onemocnění.



K nejčastějším potížím

vycházejících z nerovnováhy tenkého střeva se řadí průjem. A to jak ten akutní, tak i chronický. Rozlišovací schopnost střeva, co je pro nás dobré či nikoliv je v tomto případě značně omezená. Pokud jste se setkali s tzv. průjmem ze strachu, ať už před důležitým setkáním, zkouškou, cestou, tak to nám jen naše tělo říká, že jsme pod tíhou strachu a nesprávného vyhodnocení situace. Tělo neví, jestli je to pro něj dobré nebo špatné a rychle se těchto „věcí“ zbaví a je jedno, zdali se to týká jídla nebo myšlenek a emocí. Nechme vše tedy tak nějak plout a s důvěrou se odevzdejme nejistotě z nepoznaného.

V dnešní době se hojně oslabení tenkého střeva projevuje nesnášenlivostí lepku tzv. celiakií. Přemíra lepku způsobuje poškození sliznic a následně horší vstřebatelností živin. Na duševní rovině se tito lidé často potýkají s myšlenkami, že takový život, který žijí vlastně nechtějí. Nedokáží přijmout, že vše, co prožívají, je dobré a má hlubší smysl. Ať už se jedná o pocity malého dítěte, tak i dospělého jedince.

Podobně je tomu i u Crohnovi choroby(chronického zánětu tenkého střeva), kdy se lidé trpící tímto onemocnění cítí přehlíženi, zažili dlouhodobý konflikt v rodině, která ho plně nepřijímala a v dospělosti, kdy nemoc nejčastěji propuká, mají potřebu vše zvládnout sami a nechtějí, aby jim kdokoliv mluvil do života. Neberou ohledy na ostatní. Až tato choroba je „nutí“ přiznat si, že pochybili a že jen svojí kázní, cestou k sobě a umírněnou stravou můžou ozdravit jak své střevo, tak i duši.
Stres, kritičnost (i k sobě) a neustálé a neúměrné analyzování jsou největšími nepříteli tenkého střeva. Práce s dechem, přijetí své jedinečnosti i situací, které zažíváme, vděčnost a pokora, jsou důležitou cestou k uzdravení.


Jaké potraviny nám pomohou posílit tenké střevo?

Nejaktivnější doba pro tenké střevo je mezi 13-15 hod. Není tedy vhodné jej v tuto dobu zatěžovat jakoukoliv stravou, která v něm bude dlouhodobě stagnovat. Dobré jsouzeleninové či ovocné šťávy a saláty nebo bylinkové čaje. Vhodné je zařadit i šťávu z mladého ječmene.

Důležité je konzumovat přirozené potraviny obsahující vlákninu a vyvarovat se umělým potravinám, zejména cukru, velkému množství živočišných tuků, omezme kupované pečivo, kávu a alkohol. Je dobré pít dostatek tekutin, nejlépe čistou vodu či zelený čaj. Před snídaní nebo večeří si dopřejte doplněk stravy ve formě lněného či rybího oleje, nebo oleje z tresčích jater, kterými zajistíte kvalitní zdroj omega 3.

Co se týče typu stravy, vycházejme s doporučení pro předešlý měsíc květen a doplňme ji o to, co nám nyní roste – špenát, ředkvičky, zelené saláty, čekanka, chřest, okurky, rajčata, jahody, třešně, maliny.

Z luštěnin jsou to převážně fermentované výrobky (Miso pasta, tempeh, natto), naklíčené mungo fazolky, sójové klíčky, čerstvý hrášek, červené fazole. Pro posílení slinivky a zlepšení stavu sliznic (nejen střev) je vhodné zařadit bezlepkové obiloviny jako jsou jáhly, quinova, pohanka, amarant, či rýže.

Pro ty, kdo konzumují maso je vhodné střídmě grilované a hojně obalené v bylinkách, jehněčí a skopové. Je dobré omezit sůl, která zadržuje v těle vodu a vodu spíše do pokrmů přidávat. Naopak je důležité konzumovat v dostatečné míře, zdravé tuky (a to i když máme nadváhu).

Mléčné výrobky je vhodné konzumovat převážně zakysané.
Výborné jsou čerstvé bylinky jako pažitka, máta, tymián, šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo třeba kurkuma.

Mějme se rádi takoví jací jsme.
 

 

 

 

 


Sponzorované odkazy


načítá se...