Sponzorované odkazy


Obyvatelé Kréty jedí více tuku než všichni ostatní lidé na zemi. Asi 45% energetické hodnoty jejich stravy tvoří tuk a z toho 33% olivový olej. To by mělo vést k tomu, že by Kréťané více trpěli srdečními chorobami a dříve umírali.


Omyl. Je známou skutečností, že obyvatelé Kréty mají ve světovém měřítku jednu z nejnižších četností srdečně-cévních onemocnění a rakoviny. Na Krétě teče olivový olej skoro jako víno a tak není žádný zázrak, že se tam spotřebuje více olivového oleje na osobu než v kterékoliv jiné oblasti. "Kdo požívá hodně olivového oleje, ten žije déle."


Kréťané se podle všeho drží těchto pravidel:

  • 1 polévková lžíce olivového oleje zruší zvyšující účinek cholesterolu dvou vajec.
  • 4 - 5 polévkových lžic olivového oleje denně výrazně zlepšuje krevní obraz pacientů se srdečním infarktem.
  • 2/3 polévkové lžíce olivového oleje denně působí na snížení krevního tlaku.

Další přísně kontrolované vědecké studie ukazují, že olivový olej obsahuje chemické substance, které v krvi způsobí skutečné zázraky, například brzdí tendenci vzniku krevních sraženin, podporují vznik blahodárného HDI cholesterolu a potírají nebezpečné cholesterolové nánosy v cévách. Proto někteří odborníci olivový olej "předepisují", protože je to vynikající metoda, jak snížit riziko srdečních infarktů a mozkových mrtvic. V Miláně podává lékařský tým pacientům po srdečních operacích jako součást terapeutického pooperačního ošetření denně 4 - 5 lžic olivového oleje. Během 6-ti měsíců vykazují pacienti jednoznačně zlepšení krevních hodnot a jsou méně náchylní k dalším srdečním infarktům a mozkovým příhodám.

Olivový olej je známý také jako prostředek proti stárnutí a rakovině.

Olivový olej patří mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Tak bychom jej také měli chápat, proto bychom s ním měli umět zacházet, správně ho užívat a tím vykonávat tu nejmenší, ale zároveň důležitou službu pro naše zdraví.




VÍTE, ŽE...

  • olivy obsahují vitamíny K, A, E, D, u nichž je prokázáno, že podporují průchodnost žil a cév,
  • olivy jsou bohaté na obsah antioxidantů (látek, zabraňujících aktivitě nezdravých volných radikálů v těle),
  • přestože jsou olivy velmi mastné, podporují hubnutí a zároveň dávají tělu energii,
  • černé i zelené olivy jsou velmi málo kalorické (10 oliv má 126 - 189 kJ),
  • olivy rychle zasytí,
  • olivový olej má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje (výborný pro diabetiky a redukční diety),
  • olivový olej se skládá ze 77% nenasycených olejových kyselin, které na rozdíl od nasycených obsahují tzv. "dobrý cholesterol" (slunečnicový olej obsahuje pouze 31% nenasycených olejových kyselin),
  • olej je dobrým zdrojem pro tělo nezbytných esenciálních mastných kyselin,
  • olej je nejlepším rozpouštědlem nežádoucích hlenů,
  • bod varu u olivového oleje (podle druhu) je od 180°C do 220°C (máslo má 110°C, slunečnicový olej 170°C),
  • olivový olej je nezbytnou surovinou k výrobě kosmetických prostředků,
  • doporučuje se namazat se olivovým olejem po opalování,
  • olivová mast přináší úlevu svalům po větší fyzické námaze,
  • olivový olej se užívá na ošetřování ekzémů a bércových vředů,
  • olivový olej chrání pleť před mrazem.


Zdroj: e-mail +  dohledáno http://www.prozeny.cz


Sponzorované odkazy


načítá se...