Sponzorované odkazy

 Domácí Baileys

 Toto jemné pití se u nás každý rok na Vánoce dělá místo vaječného koňaku….je to osvědčený recept….a tak se s vámi ráda o něj dělím.

 

Irský krém je vynikající s ledem.

 

Suroviny:

 0,5 l rum BOŽKOV

1 puding MANDLOVÝ

0,5 l plnotučného mléka

1 SALKO (pokud máte možnost, tak skaramelizované se dá už koupit)

1 kelímek šlehačky určené ke šlehání (tedy 33 %....může být i víc %)

 

Postup:

1. Dle návodu , ale bez cukru uvaříme puding v půl litru mléka a vymícháme ho do studena (vlažna) aby se nám neudělal škraloup.

2. Do něj pak všleháme skaramelizované SALKO (pokud jste nesehnali karamelové SALKO….tak vložte konzervu SALKA do hrnce, tak aby byla konzerva celá ve vodě a takto na mírném ohni vařte hodinu a pak nechte vychladnout).

3. Jako další všlehejte celý obsah šlehačky

4. Poslední přidáváme RUM (ten už by se měl všlehávat za studena, aby se neodpařoval alkohol)

5. Ve finále vlijeme do láhve a je lepší vlévat přes cedník…. Je možné, že v hotovém likéru budou menší žmolky.

 

PS: Když jsem psala všleháme…měla jsem na mysli ruční el. šlehač nebo mixér…. :o)

 

Získáme víc než litr prima pitíčka nejen pro ženy :o)…je známo, že naše mužské polovičky jsou taky mlsní a tak věřím, že si s vámi rádi připijí.

 

 

Našla jsem pro vás další inspiraci ….pro další likéry….tlamolepky jak ráda říkám….tady jsou:

 

 

Hustý karamelový aneb Baileys po domácku

Oblíbený ženský nápoj se v různých obměnách dá samozřejmě koupit. Když ale není lahev po ruce, proč nepřekvapit své přátele osvědčenou domácí recepturou?

 Kliknutím na obrázek zavřete okno

Na 750 ml budete potřebovat: 1 salko, 0,5 l mléka, 1 vanilkový pudink, rum tuzemský asi 2 dcl (možné nahradit whiskey)

 

Hodinu povařte v papiňáku salko v plechovce. Poté nechte vychladnout. Mezitím si připravte pudink dle návodu na obalu a opět nechte zchladnout. Do pudinku vmixujte postupně zkaramelizované salko. Nakonec přilijte i rum. Z tohoto množství vznikne asi 750 ml lahodného nápoje. Servírujte s ledem.

 

 

 

Domácí Malibu aneb kokosový likér trochu jinak

Možná vám z Vánoc ještě zbyl nějaký ten kokos a nevíte, jak ho upotřebit. To je ideální příležitost, jak si udělat zimní „Malibu party“ přímo doma.

Kokosový likér

Na 750 ml budete potřebovat: 120 g strouhaného kokosu, 400 ml kokosového mléka, 400 ml smetany, 100 g moučkového cukru, 75 až 150 ml bílého rumu

 

Kokos povařte v kokosovém mléce doměkka. Pak nechte vychladnout. Po zchladnutí hmotu rozmixujte v mixéru. Poté přidejte postupně smetanu a cukr. Pro ještě plnější chuť můžete smetanu nahradit kokosovým krémem, který seženete v supermarketu. Na závěr přimíchejte bílý rum. Jeho množství záleží na požadované síle nápoje. Likér by měl alespoň přes noc odležet. Pak jej propasírujte přes drobné sítko, aby v něm nebyly cítit hrubé kousky kokosu. Servíruje se vychlazený.

 

 

Rychlý vaječný koňak

Co by byla zima bez tradičního vaječného koňaku? Receptů jsou desítky, ale bývají zdlouhavé a pracné. Pokud se s ním nechcete vařit a hosté už jsou téměř za dveřmi, můžete zkusit mou rychlou variantu. Rozdíl určitě nikdo nepozná.

 

Domácí vaječný koňak

 

Na 750 ml likéru budete potřebovat: 1 salko, 2 vanilkové cukry, 5 žloutků, rum tuzemský

 

Vanilkový cukr vyšlehejte se žloutky do husté pěny. Je potřeba, aby byla opravdu našlehaná, což trvá několik minut. Pak přimíchávejte salko tentokrát v tekutém stavu. Na závěr naplňte plechovku od salka rumem a postupně vlévejte do připravené směsi (množství záleží na požadované síle nápoje, já dávám méně, asi polovinu plechovky). Hotový vaječný koňak nechte v lednici alespoň den odležet. Servíruje se vychlazený a předtím je potřeba ho vždy pořádně protřepat.

 

Všechny likéry chutnají výtečně. Dejte si ale pozor, jsou zrádné! Jedna sklenka nestačí a více jich zase rychle leze do hlavy!

 

 

Autor: Michaela Čapková

 

Zdroj: http://www.prozeny.cz

 


Sponzorované odkazy


načítá se...